Черногорският Митрополит Амфилохий: Бог да укрепва нашия Вселенски Патриарх Вартоломей, чиято Ромейска Църква е разпната от 1453 г.

In other languages: GRSRB

Автор: Doxologia INFONEWS

На 25 юли 2020 г. в омилията си след Божествената Литургия в Монастира Моратчик край Шкодренското езеро в Черна гора, Черногорският Митрополит г-н Амфилохий коментира въпроса за Света София в Константинопол. За това съобщава Ορθοδοξία News Agency.

Тъжно е това, което се случи в Истанбул. Света София е огромен символ на Православието. Тя е символ на Христовото присъствие в този свят. Това е едно от постиженията на Империята на Юстиниан. Кемал Ататюрк имаше разум и мъдрост от Бога да промени статута на Света София, която в продължение на четири века беше джамия, и да я превърне в музей, като по този начин даде възможност на цялото човечество да влезе в този свещен символ за християните.

За съжаление обаче, в наше време политиката отново надделя над разума и мъдростта, и те отново я превръщат в джамия.

Нека Бог да укрепва нашия Вселенски Патриарх Вартоломей, чиято Ромейска Църква е разпната от 1453 г. и особено пострадала през 20-те години на миналия век, когато милион и половина православни християни (гърци) бяха изгонени от Изтока и разпръснати по целия свят.“ – каза Митрополит Амфилохий.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal