Начало » Други изповедания и религии » Инославни изповедания » Римокатолическа Църква » Гръко-католически църкви » Украинска Гръко-католическа Църква » Църкви и религиозни организации се обединиха за борба с домашното насилие в Украйна

In other languages: UKR

Превод: Соня Димитрова

Църквите и религиозните организации ще разработят съвместна комуникационна стратегия, насочена към предотвратяване и борба с домашното насилие в Украйна.

Стартовата среща на проекта, който ще обедини усилията на религиозни дейци и специалисти в различни области, се проведе в Киев на 15 юли, съобщава ИРС.

Представители на различни вероизповедания подкрепиха проекта на Института за религиозна свобода (ИРС), който ще помогне на религиозната общност да общува по-ефективно и професионално с обществото, както с вярващите, така и със светските хора, за да ги насърчи и научи да разрешават домашните конфликти без насилие – в любов и взаимно уважение.

Архиепископ Евстратий, заместник на ръководителя на Отдела за външни църковни отношения на Православната Църква на Украйна, заяви:

«Украинските Църкви, по-специално Всеукраинският съвет на Църквите и религиозните организации, участват активно в публичните дискусии за домашно насилие от много години. За съжаление виждаме, че международните конвенции не отчитат първопричините за домашното насилие, като алкохолизъм. Следователно в този проект виждаме перспектива за по-всеобхватен подход за решаването на този проблем.

Проектът предвижда създаването на тематичен уебсайт, който ще стане информационен ресурс, представящ реакцията на религиозната общност към въпроса за домашното насилие. Наред с образователните материали и препоръките на психолог, потребителите на уебсайта ще могат да се запознаят с положителните практики на различни конфесии, насочени към предотвратяване на домашното насилие и практическа помощ на жертвите.

Уебсайтът ще бъде полезен и за местните общности, държавните служители и донорските организации, които ще могат да привлекат големия потенциал на религиозните организации в борбата с домашното насилие».

Председателят на съвета на ИРС Олександър Заец, ръководител на проекта, подчерта:

«Този ​​проект има надеждата да създаде пространство за честно обсъждане на проблема с домашното насилие и практичните отговори на това предизвикателство».

Според Националната полиция на Украйна през 2018 г. броят на оплакванията от домашно насилие е надхвърлило 110 000, от които 1418 са били от деца. През 2019 г. обаче общият брой съобщения за домашно насилие вече се е увеличил с 30% – до 141 хиляди. И това са само документираните данни, а реалният брой на жертвите на домашно насилие може да бъде десет пъти по-висок според експертите, особено по време на карантината заради пандемията от COVID-19.

Източник: RISU

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal