Църквата на Чешките земи и Словакия: Превръщането на Света София в джамия изпълни със скръб вярващите християни на нашата Църква

In other languages: SKGR 

Превод: Йордан Георгиев

Свещеният Синод на Църквата на Чешките земи и Словакия в своето комюнике заявява, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган чрез решението си да промени статута на Света София в джамия е изпълнил със скръб вярващите християни в Чехия и Словакия, поради което го призовава да преразгледа своето решение за Света София.

Комюнике на Свещения Синод на Църквата на Чешките земи и на Словакия

Скорошното решение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да промени статура на Света София – Храма на София Божия в Константинопол (Истанбул) изпълни със скръб вярващите на Православната Църква на Чешките земи и Словакия. Храмът – една от най-известните сгради в света, който в своята бурна история от почти 1500 години е функционирал като Християнска Базилика, мюсюлманска джамия и накрая като музей – трябва отново да бъде преврънат в джамия след 86 години.

Когато президентът на Турската Република Мустафа Кемал Ататюрк, реши през 1934 г. да превърне Света София от джамия в музей, така целият свят е оценил този приветстващ жест на турските политици като символичен край на конфликта и начало на мирното съвместно същестуване на мюсюлмани и християни.

Реакциите на представителите на православните (поместни) и на другите християнски Църкви, както и на ООН, ЮНЕСКО и на множество организации и държави по отношение решението на турския празидент, потвърждават само колко мъдро и разумно е било решението на неговия предшественик (Мустафа Кемал – Бел. прев.). Ето защо, ние се молим на Бога турският президент Реджеп Тайип Ердоган да преразгледа своето решение и да запази статута на Света София като музей, което е приемливо от вярващите и светското общество.

20 юли 2020, Прешов

+ Растислав
Блаженейши Архиепископ на Прешов,
Митрополит на Чешките земи и на Словакия

Предедател на Свещения Синод

Източник: Pravoslávna cirkev v českých krajinách a na Slovensku | Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal