Украинците се отнасят най-добре към ПЦУ и повечето виждат Митрополит Епифаний за Предстоятел на обединената Църква | ПРОУЧВАНЕ

In other languages: GR – UKR

Превод: Соня Димитрова

В Украйна продължават да обсъждат възможността за обединение на всички големи Църкви (Православната Църква на Украйна, Руската Църква в Украйна и Украинската гръко-католическа църква).

В тази връзка Киевският международен институт по социология проведе проучване: кой от настоящите лидери бихте искали да видите начело на обединената Църква.

В случай на обединение на Православната Църква на Украйна с Руската Църква в Украйна, украинците, които са се определили с избора си, ще предпочитат за Предстоятел на обединената Църква Киевския Митрополит Епифаний (65,7%), а 31,4% – Руският Митрополит Онуфрий.

В случай на обединение на Православната Църква на Украйна, Руската Църква в Украйна и Украинската гръко-католическа църква, най-голям брой респонденти – 20,2% от всички участници в проучването, ще предпочитат за Предстоятел на Църквата Киевския Митрополит Епифаний. Руският Митрополит Онуфрий и гръко-католическият архиепископ на УГКЦ Святослав Шевчук «споделят» второто място с приблизително еднакъв резултат.

Освен това респондентите са били попитани какво е отношението им към основните Църкви в Украйна. Сред всички респонденти 42,4% имат положително отношение към Православната Църква на Украйна, 10,3% имат отрицателно отношение, а 37,2% имат неутрално отношение (балансът на положително-отрицателните оценки е +32,1%). След нея е Украинската гръко-католическа църква – 35,3% се отнасят положително срещу 6%, които се отнасят отрицателно (а 46,1% имат неутрално отношение) (балансът е +29,3%). 23% от анкетираните имат положително отношение към Руската Църква в Украйна, 31,6% имат негативно отношение (при 36,8% с неутрално отношение) (баланс – 29,3%).

Проучването е било проведено от 24 до 30 юни 2020 г. по метода CATI (computer-assisted telephone interviews – телефонни интервюта, проведени с помощта на компютър) въз основа на произволна извадка от мобилни телефонни номера. Извадката е представителна за възрастното население (над 18 години) в Украйна. Извадката не включва териториите, които временно не се контролират от властите на Украйна – Автономна Република Крим, отделни райони на Донецка и на Луганска област. По време на проучването са били проведени 2000 интервюта.

Вижте цялото проучване тук.

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal