Турски националисти за „Света Софѝя“: Вселенският Патриарх премина границите

In other languages: GR

Известната турска писателка Елиф Шафак е един от малкото гласове в Турция, който е срещу общата тенденция, но заявява, че „Света Софѝя“ би могла да стане едновременно джамия и Храм, като се запази и статутът на музей.


Главният секретар на Партията за националистическо действие (на турски: Milliyetçi Hareket Partisi) на Девлет Бахчели – Исмет Буюкатаман – в своите публикации в Twitter заговори за „превишаване на границите“ и за „грешка“ от страна на Вселенския Патриарх.

Понеже Вартоломей не може да каже „Света Софѝя“ да се превърне в църква“, казва че „Света Софѝя“ е била в служба на християните за 900 години и на мюсюлманите за 500 години“, така че трябва да запази статута си на музей. Освен, че Вартоломей прави математическа грешка, той прави и логическа грешка“ – отбелязва Буюкатаман. От тази партия считат, че „Света Софѝя“ вече е турцизирана с печата на Султана Завоевател през 1453 г. „и е едно важно турско-ислямско дело в Константинопол, което ще принадлежи завинаги на турската Родина“.

Вселенският Патриарх предупреди за атаки срещу мюсюлманите, ако „Света Софѝя“ се превърне в джамия

От своя страна, Негово Божествено Всесветейшество в своето слово предупреди за атаки срещу мюсюлманите, ако „Света София“ се превърне в джамия.

Коментирайки тази част от словото на Негово Всесветейшество, Исмет Буюкатаман заявява, че от една страна Патриарх Вартоломей преминава границите на един Православен Патриарх, а от друга – това прогнозиране да се разбира като „предвещание“ за атаки срещу мюсюлманите.

Твърдението, че милиони християни по света ще бъдат опечалени преминава границите на неговия авторитет“ – отбелязва турският националист, съветвайки Вселенския Патриарх по-добре да тъгува за ислямските обекти, които Гърция е разрушила.

Ще посъветваме Вартоломей да изрази съжалението си за всички онези разрушени мюсюлмански обекти по света, и по-конкретно в Гърция. Предупреждава за планирани атаки на Запада срещу исляма и мюсюлманите“ – заключава Главният секретар на националистическата партия.

Реакцията в турския печат за изказването на Вселенския Патриарх е умерена

Ето някои от реакциите:

Хуриет: Заявление на Патриарха за „Света Софѝя

Джумхуриет: Призив от Патриарха за „Света Софѝя

От друга страна, проправителственият вестник „Йени Шафак“ на своята заглавна страница от днес публикува следния текст за утрешното решение на Държавния съвет: „Агония за „Света Софѝя“.

Увеличаване на процента в Турция „ЗА“ превръщането на „Света Софѝя“ в джамия

Разбира се, всички тези анализи са по поръчка на турското Правителство. Според тях, 79,4% от турското население желае „Света Софѝя“ да се превърне в джамия, което е с два пункта разлика от същото проучване на общественото мнение, проведено преди няколко седмици. Тези, които казват „не“ са 20,6 %. Този процент съответства на процента криптохристияни в Турция – основно с гръцко самосъзнание и криещи своята Православна вяра, поради страх от преследване.

Турция има план „Б“ за „Света Софѝя

Ако Държавният съвет на Турция отхвърли молбата на депутатите от партията на Ердоган за превръщане на „Света Софѝя“ в джамия, съответно промяната на нейния статут, тогава ислямистът Ердоган ще издаде президентски указ за промяна на статута ѝ, според другия проправителствен вестник „Тюркийе“. Турски юристи заявяват, че утре Държавният съвет на Турция може да отхвърли молбата по причина, че използването на „Света Софѝя“ като музей не противоречи на Закона.

Адвокатът на управляващата партия г-н Джуней Тороман, който представлява Ердоган в съда по делото, заяви, че „Правителството може да превърне всяко едно място в музей, или в каквото и да е друго. Това не е въпрос от компетенцията на съдилищата. Константинопол е завладян през 1453 г. и Храмът „Света Софѝя“ е превърнат в джамия. Подобни събития има в Европа по същото време. В Испания джамията Куртуба е превърната в църква“.

Решението вероятно ще бъде след 15 дни, а не утре

Тази теза се подкрепя от опозиционния вестник „Созджу“, който счита, че Държавният съвет и преди е вземал подобни решения като в своето становище е записвал, че въпросът не е от юридическо естество, а от политическо, т.е. молбите се отхвърлят.

Дали „се отваря“ пътят и за Богословската Школа на Майката Църква на о-в Халки?

Редакторът в същия вестник пише, че не е изключено решението на Държавния съвет за превръщането на „Света Софѝя“ в джамия да доведе до друго положително развитие в Православието – отваряне отново на затворената Богословска Школа в Халки.

За съжаление, най-вероятно турските власти искат да обвържат двата независими един от друг случая – „Света Софѝя“ и Богословската Школа в Халки. Това е недопустимо.

Източник: ΕΘΝΟΣ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal