Турските власти не разрешават отслужването на Божествена Литургия за Успение Богородично в Монастира Панагия Сумела заради COVID-19 | VIDEO

Автор: Doxologia INFONEWS

На 28 юли 2020 г. Реджеп Ердоган от разстояние участва в откриването на Монастира Панагия Сумела край Трапезунд, където приключиха реставрационните дейности по Обителта. За това съобщава Πρώτο Θέμα.

Ердоган обяви, че на 15 август Вселенският Патриарх Вартоломей ще може да отслужи Божествена Литургия в Монастира.

Към настоящия момент от Вселенската Патриаршия заявяват, че поради нестихващата пандемия от коронавирус не се позволява от компетентните турски власти отслужването на Божествена Литургия за 15 август в Свещения Монастир. Вселенската Патриаршия е наясно с всичко това и призовава върху тях и върху всички благодатта и закрилата на Пресвета Богородица Сумелиотиса.

В зависимост от обстоятелствата покрай ковид пандемията, в краен случай Патриарх Вартоломей може да реши и да служи, но това ще се разбере само от него.

През юни 2010 г. турската държава даде разрешение на Вселенския Патриарх да провежда богослужения в историческия Монастир за празника Успение Богородично.

Припомняме, че Патриаршеска Божествена Литургия не беше отслужена и миналата година. Тогава причината бяха реставрационните дейности по Обителта, които продължиха близо пет години.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ