Турска депутатка поиска Света Софѝя да функционира като Църква! | VIDEO

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Чуват се и такива гласове в Турция. Гласове на логиката и уважението към религиозната свобода и многообразието на народите, но и по-специално към културата на различните религии, все нужни обстоятелства за мирното съществуване и сътрудничество.

Всъщност, когато такива публични и смели изказвания идват от мюсюлмани, по въпроса за статута на Света Софѝя, те имат особена тежест.

Видеото е откъс от сутрешното предаване по телевизия ΣΚΑΪ „Σήμερα“ от 09 юли 2020 г., в което участва кореспондентът на телевизията в Турция г-н Манолис Костидис, който предаде тази новина, която заслужава нашето уважение и внимание, както ни съобщава Ρωμαλέω Φρονήματι.

Депутатът от Демократическата партия на народите (HDP) г-жа Хюда Кая заявява:

Света Софѝя не е просто едно място. Днешното правителство, но и което и да е правителство не могат да работят по логиката „ще я отворя, ще я затворя“, все едно налагат санкции. Не говорим само за Света Софѝя, за съжаление има десетки църкви, но и паметници, където е имало намеса, нахлуване като накрая е променено тяхното предназнчение. Света Софѝя има специална стойност. Това е място, на което е построена и създадена със свещена вяра Света Софѝя,която свещена вяра днес би трябвало да го използва“. С две думи тя казва, че днес Света Софѝя трябва да функционира като Православен Храм и да има богослужения в нея, каквото е нейното предназнчение още от самото ѝ построяване.

Това не бива да ни учудва, тъй като в Турция има милиони криптохристияни (тайни християни) основно от гръцки етнически произход, членове на Майката Църква Вселенска Патриаршия, които поради страх от преследване и други неприятни мероприятия срещу тях, крият своята Православна вяра. Дори и в партията на ислямиста Ердоган е пълно с такива хора, които външно са „вярващи мюсюлмани“, а в действителност са криещи своята вяра православни християни. Дори, колкото и странно да звучи, самият Ердоган също е един от тях.


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎