Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » Съдят бивш клисар за кражба на пари от Храм в Петричко

Съдят бивш клисар за кражба на пари от Храм в Петричко

Бивш клисар в православен храм в петричкото с. Беласица е предаден на съд за кражба на пари.

Районна прокуратура – Петрич е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т.А., привлечен към наказателна отговорност за кражба.

Шестдесет и осем годишният А. допреди няколко години работел като клисар в православен храм „Св. Пророк Илия“ в с. Беласица. Пенсионерът живеел в къща, намираща се в съседство с църквата. След напускане на службата мъжът не върнал единия от ключовете от входната врата на храма.

В края на деня на 01.12.2019 г., отец Борис. констатирал, че в чекмеджето на дървения шкаф в църквата били оставени 200 лева – приход от продажба на свещи и дарения. Той заключил входната врата и напуснал.

Отец Борис

В късните часове същия ден свещенослужителят включил приложението на мобилния си телефон, което използвал за видеонаблюдение на храма. В сградата имало шест камери, монтирани на различни места, включително и на входа. Отец Борис видял човек с качулка на главата да се качва по стълбите към черквата. Учуден от толкова късен посетител в православния храм, свещеникът веднага отишъл да провери на място. Не намерил никого – нито в църквата, нито около нея. Уверил се, че входната врата е заключена.

При повторно преглеждане на видеозаписа му направило впечатление, че въпросното лице отключило вратата, за да влезе в храма и на излизане я заключило. Отец Борис проверил чекмеджето, в което се съхранявали парите, и установил липсата им. Свещеникът веднага подал сигнал на телефон за спешни повиквания 112.

По случая е започнало досъдебно производство, като в резултат на проведените действия по разследването авторът на престъпното деяние е бил разкрит – бившият клисар Т.А.

Подсъдимият е признал на полицаите, че влизал в храма и посочил мястото, където укрил ключа – бивш комплекс „Рай“. Пред разследващия орган той е отрекъл да е взимал пари от там и твърдял, че посетил църквата, за да се помоли.

Предстои делото да продължи в съда.

Източник: 24 часа

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal