Начало » Новини » България » Старозагорският Митрополит Киприан се срещна с ректора на Тракийския Университет

Старозагорският Митрополит Киприан се срещна с ректора на Тракийския Университет

Негово Високо Преосвещенство Старозагорски митрополит Кирпиан, заедно с духовници от Старозагорската Света Митрополия, гостуваха на Тракийски университет, по покана на ректора на учебното заведение доц. д-р Добри Ярков.

Те бяха посрещнати от него, като преди да се качат в централния корпус на университета, запалиха свещ и се помолиха за здраве и благоденствие в храма на висшето учебно заведение „Свети Патриарх Евтимий“.

В заседателна зала „Димитър Димов“ гостите бяха посрещнати от ректорското ръководство, където бяха обсъдени различни идеи и предложения за бъдещо сътрудничество между двете институции.

Ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков сподели, че срещата е планувана преди месеци, но е отложена във времето заради Пандемията: „Радвам се, че днес сме заедно. Ще начертаем нашите бъдещи планове и допирни точки, където можем да си бъдем полезни в една обща цел – за просперитета на университета и на вярата ни в Господа.“

Негово Високо Преосвещенство митрополит Киприан припомни, че служил в университета като млад йермонах при неговото освещаване и ще се радва двете институции да бъдат полезни на обществото с общи каузи: „ За мен е огромна чест да бъда сред вас, сред научната общност в Стара Загора. Нашата взаимност, нашата полезност, нашето вдъхновение и дръзновение да бъдем заедно е наистина забележително, защото тогава, когато научните среди и Светата църква, и всички сме в едно, загрижени за нашето общество и възпитание на децата и на студентите е показателно, че сме всички заедно свързани именно в тази насока.“

На срещата бяха обсъдени идеи за съвместно сътрудничество, част, от които за прокарване на висшето образование в местата за лишаване от свобода, подобно на западните европейски модели. Друга възможност за съвместна дейност също беше и разкриване на специалност, пряко свързана с богословието и социалните дейности, както и вероучението.

Източник: ПрессТВ

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal