Срамно: В духа на Московия, Президентът на Молдова заяви, че темата за Света София е вътрешен въпрос на Турция!

In other languages: ROGR

Автор: Doxologia INFONEWS

Президентът на Молдова г-н Игор Додон заяви, че решението на президента Ердоган да превърне Света София в джамия представлява вътрешен въпрос за Турция. Интересно, че неговите разсъждения напълно съвпадат с тези на Кремъл, откъде също заявиха, че „Света София е вътрешен въпрос на Турция“.

Мисля, че това е вътрешен въпрос на Турция“, заяви г-н Додон, отговаряйки на въпроси на журналисти в социалните медии.

Едновременно с това, той призна, че „Като Християнин бих искал Света София да остане православен християнски символ и да бъде достъпна за всички, но мога да разбера, че това е вътрешен въпрос на Турция“.

Като президент, не мога да оценявам решенията на един друг президент, предпочитам да не се намесвам в делата на други страни, както други не бива да се намесват в делата на нашата страна“, добави президентът на Молдова, според информацията на Adevărul и Ρομφαία.

Какво лицемерие?

От една страна, заявява, че бил Християнин, а от друга – за него Символа на Православието Света София е вътрешен въпрос на една ислямска страна, и от трета страна – не искал да се намесва, защото и той самият не искал някой да се намесва в неговите дела като президент. Да, това последното може да го каже само президент от европейската християнска и демократична цивилизация, но не и той.

Молдова е бивша съветска Република, която не иска да се отърве от комунистическото си минало и от намесата на Москва във вътрешните ѝ работи, социален и църковен живот, както го направиха Украйна и Грузия, които искат да бъдат в тази цивилизация.

За г-н Додон е нормално Путин да се намесва в управлението на неговата страна, но това не се зачита. Но не е нормално за него като човек с претенции за „Християнин“ да се намеси не по вътрешен въпрос на Турция, а по въпрос от международно и християснко значение – какъвто е въпросът със Света София.

Много е лесно да се измъкнеш като заявиш, че Символът на Православието е вътрешен въпрос на една мюсюлманска страна. Срамно, деградивно и антихристиянско мислене!

И Молдова и Московия (Русия) имат претенции да са „православни“ страни. Остават си само с претенциите, особено последната (Московия), където ходещите на джамия мюсюлмани са 20 пъти повече от черкуващите се в православните храмове православни вярващи.

Не е достатъчно да се биеш в гърдите, колко си вярващ и колко си православен, важно е освен да отговаряш на каноническите критерии за православен – Свето Кръщение, катехизиране, черкуване и пр., но не на последно място да го показваш и чрез делата си! Вяра и дела, заедно, но не и по отделно и с оглед на Учението на Светата Православна Църква.

Казано е: „По плодовете им ще ги познаете“ (Мт. 7:16). Но техните дела са разобличителни и показващи тяхната истинска същност, че за тях Православието е профанизация, политика, бизнес, настроение, мимолетно преживяване, стратегия, материално израстване и пр. – всичко друго, но не и сърдечна безусловна вяра в Този, Който се распна заради нас…

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal