Начало » Новини » Светът » Комисията на САЩ за международна религиозна свобода: Турция да бъде включена в страните, ограничаващи религиозната свобода

Комисията на САЩ за международна религиозна свобода: Турция да бъде включена в страните, ограничаващи религиозната свобода

In other languages: EN

Автор: Doxologia INFONEWS

На 10 юли 2020 г. Комисията на САЩ за международна религиозна свобода осъди решението на Анкара да промени статута на „Света Софѝя“ в Константинопол и да го превърне в джамия. За това съобщава United States Commission on International Religious Freedom.

Комисията осъжда политизирането на ситуацията около „Света Софѝя“. И Християните, и мюсюлманите са допринесли за културното и духовното значение на „Света Софѝя“. Световното ѝ значение за човечеството е потвърдено и от това, че е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1985 г.“ – заявиха от Комисията.

Изразяваме съжаление, че турското Правителство предприе тези стъпки и не взе под внимание чувствата на религиозните малцинства в Турция – Православните Християни.“ – се казва в изявлението.

В тази връзка Комисията ще препоръча на Държавния Департамент на САЩ да включи Турция в доклада за 2020 г., в списъка със страните, които сериозно ограничават и нарушават религиозната свобода.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal