Начало » Other languages » Srpskohrvatski/Српскохрватски » СКАНДАЛОЗАН: Агија Софија је од данас поново џамија!

СКАНДАЛОЗАН: Агија Софија је од данас поново џамија!

Одлуком Државног савета Турске, а на иницијативу турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, цариградска Агија Софија је након 89 година поново постала џамија. И поред бројних апела из православних земаља, Европе и света да то не чине, турске власти су одлучиле да ту хришћанску светињу из 6. века поново претворе у место молитве за муслимане – CNN Türk.

Света Софија је грађена у периоду од 532. до 537. године, у време владавине ромејског цара Jустинијана I, на месту где се раније налазио храм истог имена. У Агија Софији су вршена крунисања ромејских царева и хиротонисања цариградских патријарха. Она је била седиште Васељенске патријаршије све до 1204. године и крсташког освајања Цариграда, након чега је претворена у римокатоличку богомољу. Након ослобађања Цариграда 1261. године и обнове Ромејског царства она је поново постала православна светиња и то је остала све до 29. маја 1453. године када су османлијске снаге под вођством султана Мехмеда II освојиле Цариград.

Турски владар је по заузимању Цариграда у Агија Софији обавио молитву и наредио да се тај храм претвори у џамију.Све до 1931. године Агија Софија је била џамија, а онда је секуларизована, да би 1934. године у време турског председника Мустафе Кемала Ататурка била претворена у музеј.

Ердоган је одмах потписао декрет о претварању Агије Софије у џамију!

Извор: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων & Doxologia INFONEWS

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal