Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » Руска Църква в Украйна (РПЦвУ/бивша УПЦ-МП) » СКАНДАЛНО: В Почаевската Лавра в Украйна продават Акатисти с текстове на молитви за «Московската Държава» (СНИМКИ)

СКАНДАЛНО: В Почаевската Лавра в Украйна продават Акатисти с текстове на молитви за «Московската Държава» (СНИМКИ)

В Почаев считат, че Москва била в основата на Рус, а не Киев.


Превод: Соня Димитрова

Журналистите на изданието За Збручем анализираха текстовете на молитвите в сборник с Акатисти, който се продава в Почаевската Лавра на Руската Църква в Украйна, и намериха там много молитви за московската държава.

Журналистите решиха да проверят дали всичко е наред със самоидентификацията на вярващите от Руската Църква в Тернопилска област, и за коя държава и чия армия се молят заедно със своите свещеници. За целта те направиха анализ на сборник с богослужебни текстове «Акатистник», публикуван от Почаевската Лавра през 2016 г. с благословията на Игумена ѝ Митрополит Володимир.

Сега той е свален от онлайн-магазина на Почаевската Лавра, но страницата се е съхранила в уеб кеша.

В целия сборник журналистите успяват да намерят повече от дузина Акатисти, в които в молитвите към Светиите се отправят молитви за благосъстоянието на московската държава. И става въпрос именно за Московия, а не за историческата Рус. Но в над 800 страници на книгата така и не се споменава Украйна.

Ето например редове от текстовете на акатистите:

– До Светия Апостол Андрей Първозвани: «На Първозвания Христов Апостол, Евангелието на Светия проповедник, на Руската страна боговдъхновения просветител…»

– До Светата Равноапостолна Велика княгиня Олга: «Радвай се, проповядващата просвещение на земята Руска със светлината на Христовото учение…», «…радвай се, застъпнице и покровителко на цялата Руска държава; радвай се как по Божията воля Руската държава сега ще се разпростре от море до море...» – нима това не е оправдание на териториалните посегателства на Московия върху европейските държави?

В изданието на Почаевската Лавра не липсват и откровени манипулации по исторически въпроси в справочните коментари за живота на Светците и Иконите в тяхна чест.

В Почаевската Лавра считат, че голяма заслуга за победата на руската армия над шведско-украинския съюз близо до Полтава имала Казанската Икона на Божията майка (след тези събития хетман Иван Мазепа е подложен на анатема от Московската Църква, която все още не е отменена). «През 1709 г., в навечерието на Полтавската победа, император Петър I се помолил с „Взбранной воеводе“ пред Нейната Казанска Икона, съпътстваща руския восък».

В Почаев наричат Москва, а не Киев, основа на Рус: «Там, на руския Север, с неговия (на княз Андрей Долгорукий – Бел. ред.) труд бе положена основата на Света Рус – бъдещото Православно Московско царство». Излишно е да се казва, че Киевският княз Володимир и княгиня Олга се считат за първи владетели на Московия, а Преподобните Антоний и Теодосий Киево-Печерски са считани за основатели на монашеския живот в Московия. Въпреки че всички те са живели много преди създаването на Москва, а още повече на днешна Русия (Московия).

Когато описват живота на Апостол Андрей Първозвани, Монасите от Почаев отбелязват, че земите, където Светците са проповядвали християнството, били «Мала Азия, Балканският полуостров, бреговете на Черно море, Грузия, Крим и Европейска Московия». В същото време Украйна е умишлено пропусната, или я считат за част от «Европейска Московия». В това обаче няма нищо изненадващо, защото малко по-нататък, когато говорят за Московия, те казват «при нас»: «При нас в Русия особено се почита Божият угодник Николай».

Това са само няколко цитата от една от книгите, които са пробутват на вярващите в Почаевската Лавра. И в колко още молитви в Руската Църква в Украйна се произнасят думи за «нашата Руска държава»? Какво става в съзнанието на привържениците на Московската Църква и за какво бъдеще на нашата земя се грижат, е невъзможно да си представим.

Изглежда, че украинското в РПЦвУ е само името, но и това е временно.

Източник: Духовний Фронт України

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal