Свещеният Синод на Еладската Църква издаде нова енциклика относно спазването на мерките за защита от COVID-19

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Свещеният Синод на Еладската Църква изпрати нова енциклика до Свещената Архиепископия на Атина и Свещените Митрополии във връзка с предстоящите празници – Преображение Господне и Успение Богородично – когато огромен брой вярващи православни християни съучастват в богослуженията по гръцките Храмове. За това съобщава ERT.

Свещеният Синод напомня по-ранните решения на Постоянния Свещен Синод относно стриктното и последователно спазване на предвидените предпазни мерки за защита на общественото здраве, призовавайки клириците, Монасите, Монахините, църковните настоятели и епархийските съветници да спазват стриктно мерките.

Църквата в Гърция, както прави от началото на здравната криза, продължава да заема отговорна позиция спрямо духовенството и вярващите, тъй като се интересува както от здравето на хората, така и от непрекъснатото осигуряване на религиозните богослужения.“ – се кава в енцикликата.

Междувременно гръцкото Правителство засилва мерките за защита от COVID-19.

Предприети са много важни стъпки и цялостната картина, която имаме, е, че в по-голямата част от гръцките Храмове се спазват всички издадени правила“ – каза зам.-министърът за Гражданска защита на населението г-н Никос Хардалияс по време на днешния брифинг за ситуацията в ковид пандемията.

Никос Хардалияс заяви, че към този момент не се обсъждат допълнителни мерки за Храмовете, въпреки факта, че правителственият говорител Стелиос Пецас вчера заяви пред журналисти, че ако е необходимо ще бъде въведено задължително носене на предпазни маски в затворените пространства, включително и във всички Храмове.

Ние вървим стъпка по стъпка, и в сътрудничество с Църквата в Гърция. Ако има нужда от по-нататъшна мярка, това ще бъде след направена консултация с Църквата и след конкретно предложение на експертната комисия“ – каза още Никос Хардалияс.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎