Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Свещената Митрополия на Корея за Света София: Присъединяваме нашия протестен глас и се молим Турция да осъзнае голямата си грешка

Свещената Митрополия на Корея за Света София: Присъединяваме нашия протестен глас и се молим Турция да осъзнае голямата си грешка

In other languages: ENGR

Автор: Doxologia INFONEWS

Свещената Митрополия на Корея (Вселенска Патриаршия) излезе с изявление, осъждайки превръщането на Света София в джамия.

Това е пряко нарушение на споразумението с ЮНЕСКО, което определи Света София като световно наследство през 1985 г.“ – се казва в изявлението.

Прочетете пълното изявление:

Членовете на Националния съвет на църквите (NCCK) който представлява милиони християни в Корея, са дълбоко натъжени да научат за превръщането на Света София от музей в джамия от турското Правителство. С настоящото изявление изразяваме своя протест срещу това неочаквано и тъжно събитие.

Това е пряко нарушение на споразумението с ЮНЕСКО, което определи Света София като световно наследство през 1985 г.

Света София е построена, както е известно, от император Юстиниан I като християнски храм, и от 537 до 1453 г. е Катедралата на Вселенската Патриаршия. Мустафа Кемал Ататюрк превърна Храма от джамия в музей през 1934 г. И с този статут християнският Паметник функционира 86 години като точка на единство между всички хора, независимо от религията. Превръщането му обаче обратно в джамия е крачка назад в историята, което оскърбява Паметника и неговата мисия. Ако се налага някаква корекция на статута на този паметник, той би трябвало да бъде върнат на Вселенската Патриаршия, на която е принадлежал 916 години!

Ние напълно споделяме изявлението на Вселенския Патриарх Вартоломей I, което той направи малко преди неотдавнашното решение на турското Правителство, а именно че „Храмът на Света София принадлежи на цялото човечество” и че „Света София като музей представлява място и символ за срещи, солидарност и взаимно разбирателство между Християнството и исляма“.

Милиони корейски християни бяха дълбоко разочаровани от това скорошно решение. Освен това те са много загрижени относно уместността на техните бъдещи посещения в Турция, тъй като основната цел на техните посещения там беше поклонничество: да видят и да се възхитят на най-стария и най-красив християнски Паметник в света.

Присъединявайки нашия глас към гласовете на протест на всички хора от цял ​​свят, ние се молим и се надяваме, че Правителството на Турция ще осъзнае голямата грешка на своето решение и ще пожелае да върне Света София в предишния ѝ правен статут.

Източник: Ιερά Μητρόπολις Κορέας

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal