Световният съвет на църквите за „Света Софѝя“: Заставаме зад Вселенския Патриарх Вартоломей

In other languages: EN

Автор: Doxologia INFONEWS

На 11 юли 2020 г. в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите (WCC) проф. д-р Протойерей Йоан Саука изпрати от Женева писмо до президента на Република Турция Реджеп Ердоган във връзка с незаконното му решение да превърне „Света Софѝя“ в джамия.

Откакто започна да функционира като музей през 1934 г., „Света Софѝя“ е място на откритост, срещи и вдъхновение за хората от всички нации и религии; силно проявление на ангажираност от страна на Република Турция спрямо света и единството, и проявление на желанието ѝ да загърби конфликтите от миналото.

Днес обаче съм длъжен да Ви предам мъката и тревогите на Световния съвет на църквите, на неговите 350 църкви-членки в повече от 110 държави, представляващи повече от половин милиард Християни по света, по отношение на решението, което взехте.

Като решихте да превърнете „Света Софѝя“ обратно в джамия, Вие обърнахте положителния знак за откритостта на Турция в отрицателен знак за разделение.

За съжаление, решението Ви е взето и без предварително уведомяване или обсъждане с ЮНЕСКО, относно въздействието на това решение върху универсалната стойност на „Света Софѝя“, призната от Конвенцията за световно наследство.

През годините Световният съвет на църквите положи големи усилия да подкрепи активното участие на църквите-членки в междурелигиозния диалог, и така да изгради мостове на взаимно уважение и сътрудничество въз основа на ценности, споделяни между различните религиозни общности. Освен това, във времена на предизвикателства, WCC заедно с членовете си се изказазваха в защита и подкрепа и на други религиозни общности, включително мюсюлманските общности, за защита на техните права и цялост.

Решението за превръщане на такова емблематично място като „Света Софѝя“ от музей обратно в джамия неизбежно ще създаде несигурност, подозрения и недоверие, подкопавайки всичките ни усилия да обединим хората от различни вероизповедания на масата на диалога и сътрудничеството.

Освен това, г-н Президент, Вие многократно потвърждавате идентичността на съвременна Турция като светска държава, но отменихте решението от 1934 г. за това „Света Софѝя“ да бъде исторически музей като споделено наследство на цялото човечество.

В интерес на насърчаването на взаимното разбирателство, уважението, диалога, сътрудничеството и избягване култивирането на минали разделения и конфликти, ние настоятелно Ви призоваваме да преразгледате и отмените решението си.

Присъединяваме се към Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей, като изразяваме нашата гореща подкрепа, надявайки се и молейки се „Света Софѝя“ да не се превръща отново в център на конфликти и разделения, а да бъде възстановена нейната емблематична обединяваща роля, която тя има от 1934 г.“ – се казва в изявлението на Световния съвет на църквите.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal