Света София: Ердоган пусна пропагандно музикално видео на 9 езика за мюсюлманския свят | VIDEO

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пусна в twitter едно провокативно, обидно и оскърбително за всички християни по света видео. Той допълнително „налива масло в огъня“ с оглед предстоящата първа мюсюлманска молитва в Храма на Света София.

Цинизмът му стигна до там, че във видеото се възпява враждебното дело срещу Православната Църква и Християнството като цяло, сравнявайки Храма на Света София с Мека:

„Света София… Да задуха вятърът към Мека. Ти винаги си била наша, а ние сме твои“.

Във видеото на преден план е Света София, където музикални творци от Турция, Албания, Босна, Азербайджан, Киргизстан, че дори и интерпретации на кюрдски език, суахили, бенгалски и арабски са включени в песента за Света София. Разбира се това е част от режисурата на турския президент за превръщането на Света София в джамия.

Дори вече първият килим в тюркоазен цвят беше постлан в Света София с площ от 2 000 кв.м. И всичко това предстоящата оскверняваща Православния Храм мюсюлманска молитва. Ердоган е подготвил и декорите, които ще скрият иконографиите и стенописите, които толкова много дразнят мюсюлманите, дотолкова, че турски професор по история нарече византийската Императрица Зоя, че е проститутка!

Дързостта на турските държавни институции стигна и до там, че са подготвили документален филм за превръщането на Света София в джамия, който ще бъде изпратен на ЮНЕСКО.

В същото време Гърция се подготвя с план за действие срещу превръщането на Света София в джамия.

В петък от 17:00 ч. ще се чуе първата мюсюлманска молитва в Християнската Базилика на Света София Божия след цели 86 години.

Ще присъстват Ердоган и представители на неговата партия, вероятно и представители от някои дипломатически мисии в Турция. Кметът на Истанбул г-н Екрем Имамоглу, заяви категорично, че няма да присъства на тази молитва. Същото заяви и лидерът на турската опозиция Кемал Килинджароглу, по информация на Νυχθημερόν.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎