Руски неонацизъм в украинска обвивка от португалското Publico

In other languages: UKR

Автор: Олександър Коваленко

Превод: Соня Димитрова

В Европа набират популярност предвзети и манипулативни материали, в които Украйна е нарочена за международна база за подготовка на неонацисти от цял свят.

Преди малко повече от месец, на 5 юни, германското новинарско списание Focus публикува статия, която предизвика истинска верижна реакция в световните медии. Материалът беше посветен на немските неонацисти, преминали бойна подготовка в Русия, в лагера «Партизан» край Санкт Петербург. Лагер, в който неонацисти от цял ​​свят от няколко години се обучават да използват оръжие, експлозиви и да се бият в градски и горски условия.

На тази тема веднага бяха написани многобройни статии и от други чуждестранни медии, в самата Русия също бяха публикувани подобни материали.

Мнозина на Запад бяха шокирани от факта, че от години в Русия съществува лагер, в който се обучават майсторски да убиват не само руските неонацисти, които след тези «курсове» попадат в различни незаконни паравоенни формирования в състава на ЧВК Вагнер, но и чуждестранни радикали. И всичко това се случва не просто в страна, която се гордее с борбата си срещу нацизма и победата над хитлерова Германия, но и при пълното покровителство на властите.

И ето че минаха едва няколко седмици след разтварянето на поредния руски абсцес, и някакъв португалски журналист на име Рикардо Кабрал Фернандеш публикува на страниците на Publico на 21 юни, че Украйна се била превърнала в международен лагер за тренировки на неонацисти от цял ​​свят! Освен това, на този ден, на 21 юни, журналистът публикува две статии, озаглавени «Ucrânia, o campo de treino militar para a extrema-direita mundial» («Украйна, военен лагер за крайно-десните от цял свят»)  и «Misanthropic Division, a ponte que ligou neonazis portugueses e ucranianos» («Misanthropic Division – мостът, който свързва португалските и украинските неонацисти»).

Създава се впечатлението, че авторът е разследващ журналист, който се интересува от темата за неонацизма и че той се е докопал до страшни подробности. Но когато погледнем работата на Рикардо Кабрал Фернандеш, откриваме, че този журналист е истински мултиинструменталист. Пише за Близкия Изток и Централна Азия, Европа и Америка, за политически и спортни теми, за боксьори и политици … Но за неонацизма това е първият му опит.

И трябва да кажа, че опитът му е много успешен, защото тези статии не само бяха разпространени от редица чуждестранни медии, но сега започнаха неистово да се препечатват от руски информационни платформи.

Материалите на журналиста са толкова широко разпространени, че Конгресът на украинците е принуден да се обърне към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради «информационната кампания срещу Украйна» и обидното сравнение на Украйна с терористичната организация ИДИЛ.

Всъщност статията си свърши работата – създаде раздвижване. Вълнение около неонацистките групи, които наистина съществуват в Украйна, както и във всяка страна по света. Неонацизмът е навсякъде: в Германия, във Франция, в Португалия, в САЩ, в Канада и в Южна Америка. Но в статията на португалския мултиинструменталист се използват крещящи манипулации и груба игра с контекста, без да се акцентира върху факта, че днес само една държава в света е превърнала неонацизма в нова идеология на своята държавност – Руската федерация.

Статията на Рикардо Кабрал Фернандеш само неволно споменава за руската следа в неонацистката история, описана в страниците на Publico, обръщайки почти цялата фактология с главата надолу. Например, както в «Misanthropic Division, ponte que ligou neonazis portugueses e ucranianos», в която португалският журналист така и не е могъл да спомене чий проект е тази неонацистка организация – Misanthropic Division.

«Misanthropic Division» е плод на колективната работа на полския националист Томаш Моцейчук и неговия руски куратор, главния редактор на федералния седмичник «Российские вести» и сътрудник на половин щат в Службата за външно разузнаване на Руската федерация Дмитрий Ермолаев. Именно от перата на тези двама креативни хора излиза «Misanthropic Division», с която одиозният поляк заплашва лековерните руски потребители на информациония фаст-фуд в интервютата си за кремълските медии.

През годините след появата на този мит той придобива реални очертания, като всеки успешен руски пропаганден проект. В него се наливат нефтегазови средства и се създават клетки, за да се придаде на словоблудието физическа форма. Но португалският журналист упорито избягва този деликатен момент.

В материалите «Ucrânia, o campo de treino militar para a extrema-direita mundial» Рикардо Кабрал Фернандеш пише, че такава американска неонацистка терористична група като The Base уж вече била установила връзки с украинския «Азов» за провеждането на обучение. И, ще ви обърна внимание на факта, че реда, който съм написал, съответства на изявлението на автора, тоест няма факти, а просто словесна скица от няколко дузини символа.

Но това, което би трябвало да напише Рикардо Кабрал Фернандеш, след като спомена за американската групировка The Base, е това, че нейният основател и лидер Риналдо Назаро, известен в неонацистките среди с псевдонимите «Норманско копие» и «Римски вълк», преди около две години напуска Ню Йорк, а сега живее в елитен апартамент в Санкт Петербург. При това той дори не крие местоположението си.

Защо португалският журналист, споменаващ в «шокиращото и невероятно» разследване, неонацистката група, създадена от руски агенти с руски пари, както и организация, чийто глава се крие в Русия, представя всичко това в контекста на Украйна, без да споменава руската следа?

Би трябва да се съгласите, че изглежда много странно как такъв многорък журналист на «жълтата преса», който е готов с еднакъв «професионализъм» да пише и за кикбокс, и за политиката на Си Дзинпин и за нарушаването на правата на жените в Судан, се захваща с темата за неонацизма. Заема се толкова «професионално», че заобикаля факта, че истинските тренировъчни лагери за неонацисти са разположени в Русия; създадени са от руски куратори на неонацистки клетки по целия свят; предоставят убежище в Русия на лидерите на неонацистки организации; и неонацистките структури се финансират от Русия.

По много странен и необясним начин, въпреки всичко гореизброено, в материала на Рикардо Кабрал Фернандеш именно Украйна става международен лагер за обучение на неонацисти от цял ​​свят, но не и Руската федерация.

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal