Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Руският Архиепископ в Брюксел: „Света София“ не е създадена за мюсюлманите, а за Християните

Руският Архиепископ в Брюксел: „Света София“ не е създадена за мюсюлманите, а за Християните

Автор: Doxologia INFONEWS

Руският Архиепископ в Брюксел и Белгия г-н Симон (Ишунин) заяви, че решението на Анкара да промени статута на „Света София“ и да я превърне в джамия е първият удар срещу Православните Християни в Турция.

Възмутен съм от това решение. Възмущавам се и от недостатъчната реакция на Християнския свят. Дори по руските телевизионни канали чух изявления, че Храмът се връща към първоначалното си предназначение, тоест, че ще се молят в него. Но първата молитва там беше Християнска; Константинопол.“ – заяви Архиепископът пред Интерфакс.

Аз уважавам исляма и е ясно, че мюсюлманите съставляват мнозинството в Турция. Но това не са вярващите, за които този Храм е създаден първоначално.

Аз смятам, че това е първият удар срещу Православните на територията на Константинопол. Доколкото знам, броят на Православните Храмове в Константинопол трябва да съответства на определен брой вярващи. Няма ли следващата стъпка на тамошните властида бъде изявление, че в страната има по-малко Православни. И какво ще последва? Че те не трябва да имат толкова Храмове ли?

В това решение виждам не толкова отношението към Православието, колкото известното отношение към Константинополския Патриарх, вселенския статус на когото Турция не желае да признае.

Постъпката на Ердоган може да бъде последната и от други хора, а какво ще се случи по-нататък – трудно ще е дори да си представим.“ – казва Руският Архиепископ.

На въпроса как се възприема решението на турските власти в Християнската общност в Европа като цяло, Руският Архиепископ отговори:

Възприема се главно въз основа на това, че проблемът все още не е опрял до тях. Най-лошото е, че те започват да действат само когато проблемът опре до тях. Но това касае всички Християни! И когато им кажете, че „Света София“ ще бъде мюсюлманска джамия, мнозина възприемат това като нещо естествено. Те казват, че това е ислямска страна, а Храмът се връща на мюсюлманите. И това, че Православните са го построили, сякаш нищо не означава.

Когато „Света София“ беше музей, всички хора го посещаваха и се молеха в него. Музейният статут беше приемлив за всички.

А сега как? Да дойдем в джамията и да се прекръстим ли? Какви ще бъдат последствията?

Възмутен съм от това решение и от постъпката на Ердоган“ – заключи Руският Архиепископ в Брюксел и Белгия г-н Симон.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal