Начало » Новини » Мнения » Русия е големият съюзник на Ердоган по въпроса за „Света София“

Русия е големият съюзник на Ердоган по въпроса за „Света София“

Автор: Orthodox Times

Има много хора, които вярват, че негативната позиция на Русия по въпроса за „Света София“ се дължи на автокефалията, предоставена на Православната Църква на Украйна от Вселенската Патриаршия.

Сред тях има някои Йерарси и други, които са свързвали хода на страната с няколко пророчества.

И въпреки това, цялата тази теория няма нищо общо с реалността. Владимир Путин вкара Турция в играта на основните сили в Сирия и Либия. И в двата случая, двете страни бяха на противоположни лагери, но в същото време бяха приятели и съюзници… Те имаха общи позиции дори по въпроса за Скопие и споразумението от Преспа.

Това е елементарен въпрос: Русия иска да предизвика НАТО със съдействието на Турция. Путин никога не се е интересувал от Православната Църква. Напротив, той се интересува как Московската Патриаршия да бъде наложена на другите поместни Църкви.

Освен това, той дори се опита да създаде проблеми на Атон, преди да възникне въпросът за автокефалията на Православната Църква в Украйна. Беше създал проблеми и у Светия и Велик Събор в Крит. Русия няма да се откаже от мечтата си да стане водеща сила в Православния свят. Московската Патриаршия също се стреми да увеличи влиянието си, тъй като Путин ѝ дава повече власт и финансова подкрепа.

Случаят със „Света София“ не е проблем, спрямо който Русия може да бъде безразлична. По същество Путин подкрепя Ердоган, докато Московската Патриаршия се опитва да поддържа своите изяви що-годе на ниво, за да не бъде критикувана от християнския свят. Тя може би ще предприеме някои „действия“, за да не бъде повреден Паметникът.

Всичко това са само размишления, но на заден план изглежда, че има злонамерени други мисли …

Източник: Orthodox Times

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal