Румънският Парламент въведе Ден за възпоменание на преследваните християни

Превод: Соня Димитрова

Тази година за първи път Румъния ще почете паметта на жертвите на насилието над християните на държавно ниво. Денят за възпоменание на преследваните християни ще се чества в цялата страна на 16 август. Това решение беше взето на пленарната сесия на румънския Парламент.

Както съобщава catholicnews.org.ua, в знак на солидарност с преследваните християни, сградата на Парламента на Румъния, както и другите правителствени сгради в Букурещ, ще бъдат осветявани в червено всяка година на 16 август. През този нов ден за възпоменание в Румъния ще отбелязват и Деня за възпоменание на Бринковянските Мъченици, канонизирани през 1992 г. от Румънската Патриаршия.

Държавните сгради във всички провинции, както и Триумфалната арка в Букурещ и един от най-известните паметници на румънската култура, дворецът Могос, ще бъдат осветени в червено. Посланик Даниел Георге, който промотира новия закон в румънския Парламент, подчерта, че негова грижа е да информира хората, включително и младото поколение, за ролята на Християнството в румънската история и за преследването на християните днес.

Той изрази надежда, че новият закон ще насърчи Християните да отстояват своето право «да защитават вярата си без страх или пречки». Осветяването на важни сгради в червено в знак на солидарност с преследваните християни е инициирано от папската организация «Помогнете на Църквата в нужда», осветявайки римския Колизеум.

Припомняме, че Румъния прие документ, в който Русия официално се разглежда като вражеска държава, а украинският Митрополит Олександър (Драбинко) заяви, че няма никакви пречки Румънската Църква да признае ПЦУ.

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal