Румънската Патриаршия подкрепя Вселенския Патриарх за статута на Храма на Света Софѝя в Константинопол

In other languages: ROGR

Превод: Йордан Георгиев

Православната Църква на Румъния също застана зад Майката Църква Вселенска Патриаршия относно запазването на статута на Храма на Света Софѝя като музей, споделяйки напълно вижданията на Всесветейшия Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Ето пълния текст на писмото:

На 08 юли 2020 г. Негово Блаженство Патриархът на Румъния г-н г-н Даниил изпрати писмо до Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей, в което го уверява, че подкрепя запазването на музейния статут на Базиликата на Света Софѝя в Константинопол (Истанбул).

Подходът на Румънската Патриаршия отчита безценната стойност на тази Базилика, единодушно призната като Символ на Християнската вяра и цивилизация, както и на световното изкуство, което определи и нейното вписване от ЮНЕСКО като Световно културно наследство през 1985 г.

В този контекст, Румънският Патриарх изразява своята солидарност с всички, които защитават този Символ на Вселенската Православна Църква. Чрез това писмо на Православната Църква на Румъния, членовете на Свещения Синод, Свещеният Клир и целият народ на Румъния като вярващи в Румъния, изразяват своята подкрепа към Вселенската Патриаршия, като защитават сегашния статут на Базиликата на Света Софѝя“, се казва в писмото на Румънския Патриарх до Вселенския Патриарх.

Източник:  Basilica.ro


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎