Районният съд в Никшич отложи за 04 септември делото срещу Будимлянския Епископ Йоаникий и осем свещеници

In other languages: SRBGR

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес на 16 юли 2020 г. в Районния съд в Никшич беше изслушването по делото срещу Будимлянския Епископ Йоаникий и осем свещеници, обвинени в нарушаване на здравните мерки за предотвратяване разпространието на инфекциозни заболявания по време на Литургията на празника на Свети Василий Острошки на 12 май тази година.

Разпитващият съдия Игор Джуричкович все решение по искане на един от адвокатите на защитата Сава Костич съдебният процес да бъде отложен поради епидемиологичната ситуация в Черна Гора. Поради тази причина, съдията уважи искането на адвоката и насрочи делото за 04 септември 09 часа.

В подкрепа на Будимлянския Епископ г-н Йоаникий беше дошъл и Черногорско-Приморският Митрополит г-н Амфилохий.

Разбира се, Митрополит Амфилохий да не изневери на своето аплоа, веднага зададе въпрос на съдията, защо Епископ Йоаникий е обвиняем, а не самият той, понеже той е възглавил тази Литургия на 12 май, следователно той е виновен.

Митрополитът направи същото изявление и пред чакащите го репортери пред Съдебната палата.

Най-нормално е аз да съм сред първите обвиняеми, понеже аз отслужих Литургията в Острог. Епископ Йоаникий отначало заяви, че няма да има Лития заради мерките. Но когато видяхме толкова много хора, Епикопът и клириците не могат да ги оставят. Те обвиниха Епископа и свещениците, а мен, който съм главният виновник за всичко това, не съм в съда…“, заяви Митрополит Амфилохий.

Според думите на Митрополит Амфилохий, за което той не представя никакви доказателства, по време на Литията няма нито един заразен, а след като Литията била забранена заразата избухнала.

Но Митрополит Амфилохий пропуска две важни подробности: първо, той няма как да е сигурен, че е нямало заразени вярващи по време на Литията, и второ, логично е след Литията – независимо дали е отменена или не, да избухне заразата с коронавирус, понеже вирусът има инкубационен период, в който се проявяват неговите симптоми. Всичко това е вследствие на струпването на много хора на едно място. Това, което той излага като доводи няма нищо общо с Учението на Църквата, а по-скоро с някаква нездрава фанатизирана трактовка на това учение, където благодатта е сипе безразборно и защитава всички от заразни болести. Ако е така, нито един клирик не би трябвало да се разболява, че и да не умира дори. Влизането в такива разсъждения биха били опасни и биха навредили на самата Църква и биха настроили много хора срещу нея. А може би и това да е целта на занятието, само Бог знае! За съжаление, такът тип фанатизирани клирици профанизират благодатта Божия.

Според неговата логика, означава, че нито един човек присъствал на Литургия или на Лития не може да се зарази с вирус, който се предава от човек на човек по различни начини. Следователно, Учението на Православната Църква „не е вярно“ и Светите Отци ни „лъжат“. По този начин, се въвеждат в заблуждение хиляди хора, които могат да се заразят и да умрат, заради богословската неграмотност на Епископа позволил такива Литии или присъствие на много вярващи на богослужение без спазването на необходимите мерки. Този грях е на Епископа.

Тук изключваме Божественото Причастие, което не е преносител на зарази!

И накрая, наливайки допълнително масло в огъня, Митрополит Амфилохий заявява: „Надяваме се на Бога този вирус да може да бъде лечим, но още по-важно е, да може да се излекуват порочните вируси, които са в Правителството на Черна Гора, както в миналото, а това е вирусът на богоубийството и братоубийтвото“.Източник: Митрополија Црногорско-Приморска

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal