Начало » Новини » Светът » Първо посещение на Архиепископ в Храма на Свети Николай в Канбера след 24 години

Първо посещение на Архиепископ в Храма на Свети Николай в Канбера след 24 години

In other languages: GR

На 05 юли 2020 г. Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Австралия г-н Макарий посети православната общност в Канбера, столицата на Австралия. Въпреки че след пристигането си на петия континент, той много пъти е посещавал австралийската столица. Но в този случай, това конкретно посещение се превръща в историческо, поради това, че за първи път служи в Свещения Храм на Свети Николай. От друга страна, вярващите в тази енория за цели 24 години за били лишени от възможността техният Пастиреначалник да бъде близо до тях.

Наскоро Архиепископът е разбрал за този факт, че от 24 години Архиепископ не е служил в този храм. Той си призна пред енориашите, че е бил изклюително развълнуван, заявявайки: „Ако го знаех, бих дошъл още от първите Недели, откакто съм в Австралия. Сега, когато го научих, побързах да дойда“, отбелязвайки, че от сега нататък неговите посещения и комуникация с православното паство в столицата ще бъдат по-чести.

Може тук в столицата да не сте много по количество, но сте много по качество“. След това той продължи: „Да продължавате със същата ревност (по разум – Бел. прев.) и със същата преданост да засвидетелствате за нашия род и за нашата вяра в това прекрасно австралийско общество, в което Бог ни е дал да живеем“.

Той не пропусна да подчерат за ценноста на любовта и единството, като характеристики, които трябва да са в основата на отношенията между православните гърци в Австралия: „Ако искаме да напредваме и като Архиепископия, и като Общност, и като Църква и като гърци, ще трябва да бъдем любющи и обединени“. След това добави: „Не искам гърците да се караме… не искам, дори и на църковно равнище да сме разделени… Знам, че в Австралия има много схизми и това ме боли много“, отбелязавайки и потвърждавайки неговата готовност да обгрижи всички православни като цели да вдигне тези схизми, така че „в някой момент да дойде този благословен от Бога ден, когато всички заедно ще бъдем обединени, близо до Архиепископията, близо до Христос и близо до Църквата“.

Важно е да се отбележи, че по време на Божествената Литургия Негово Високопреосвещенство удостои с офикия Протопрезвитер предстоятеля на Храма на Свети Николай отец Петрос Кипурос. Сред черкуващите се бяха посланикът на Гърция в Австралия г-н Георгиос Папакостас, върховният комисар на Кипър в Австралия г-жа Марта Мавромати и председателят на гръцката общност в Канбера г-н Янис Лукаделис.

След края на Божествената Литургия, общността даде официален обяд в чест на Архиепископ Макарий в Гръцкия клуб в Канбера.

Източник: Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Αὐστραλίας | Greek Orthodox Archdiocese of Australia

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal