Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Украйна » Първи храмов празник в новосъздадената енория на ПЦУ в село Тиница в Чернихивска област

Първи храмов празник в новосъздадената енория на ПЦУ в село Тиница в Чернихивска област

Превод: Соня Димитрова

Божествената Литургия за рождество на Свети Йоан Кръстител (по стар стил) бе водена от Архиепископ Евстратий Зоря. Под открито небе.

С него съслужиха двама Митрофорни Протойереи Роман Кривко и Игор Шемяков. И двамата са капелани с фронтови опит и сеньори в Пласт (украинското скаутско движение – Бел. прев.). За това съобщава блогърът Леонтий Носенко на страницата си във Facebook.

«Но истината е, че мисията на отец Игор – Настоятелят на Храма на Свети Йоан Кръстител в Тиница, в Бахмацки район – завършва. Той премина в Конотопската духовна околия на Сумската Епархия поради сложни семейни обстоятелства.

А Тиница също е фронт. Тук активно действа московската агентура, която преди една година не позволи на енорията на местния Храм на Свети Дух да оформи прехода си. И сега «столицата на ягодите» в региона (Тиница е известна с производството на ягоди) ще бъде принудена да търси нов пастир. Не е тайна, че нашата Православна Църква на Украйна изпитва остър недостиг на кадри.

Особено в североизточната част на Украйна. На границата с Московия. Там, където Московската Патриаршия инвестира много пари, за да подкрепя своите блок-постове, които се правят на Монастири и Православни Храмове» – пише Носенко.

Източник: Духовний Фронт України

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal