ПЦУ: Угасналата свещичка не е предвестник на смъртта

Превод: Соня Димитрова

Православната Църква на Украйна обясни, че угасналата свещичка в ръцете ни не означава предстояща смърт, и призова да не се вярва в тези суеверия, които са заблуда.

От ПЦУ помолиха да не се търси във формата на огъня на свещта или в случайния дъх на съседа, който е загасил свещичката, някакви ненужни намеци, или обяснения за нещо, което не съществува. Ето така възникват суеверията, които са заблуда, фалшива вяра.

«Църквата подчертава, че именно подобни суеверия вредят на нашия духовен живот, на познанието ни за Господа и истинската вяра. Когато човек няма искрена вяра в Бога, тогава нещо друго става «бог» за него. Не забравяйте, че всички неприятности и съмнения могат да бъдат преодолени чрез молитва към Господа и искрено покаяние. Суеверията, напротив, изопачават истинската вяра и пораждат страх в душата, което причинява неприятности» – се казва в публикацията на ПЦУ във Facebook.

Православната Църква на Украйна обяснява, че църковната свещ символизира божествената Светлина, правдата, истината, която побеждава тъмнината на греха. Тя е също видим символ на нашата вяра и молитва към Бога, Когото ние молим за помощ. Но когато тя изведнъж изгасне, някои хора го смятат за «лоша поличба» и се разстройват. Това обаче не трябва да се прави».

Украинската Църква призовава да не се страхувате отново да запалите такива свещи, защото грижата и любовта към човека, за когото се молят пред Господа, не изчезва никъде, когато огънят угасне. «Ние не причиняваме вреда нито на себе си, нито на ближния, когато свещта в нашите ръце угасне от случайно течение».

«Свещта по никакъв начин не може да бъде предвестник на лоши събития или новини. От древни времена тя се е превърнала в символ на обръщането ни към Бога, а восъкът, от който е направена, е символ на жертва и благодарност към Господа…».

«Когато посещавате храма, трябва да се съсредоточите върху искрената молитва, върху пожелаването на добро на близките си, на любов и чиста изцелителна вяра в нашия Господ Иисус Христос. Живейте със светлина и мир в душата си и не вярвайте в никакви суеверия!» – съветват от Украинската Църква.

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal