Начало » Новини » Светът » Путин, РПЦ и окултизмът. Част II. «Новоросия» – входът към Шамбала

Путин, РПЦ и окултизмът. Част II. «Новоросия» – входът към Шамбала

Автор: Татяна Деркач, специално за «Духовний фронт України»

Превод: Соня Димитрова

«Духовний Фронт України» продължава поредицата от публикации на религиозната изследователка Татяна Деркач за увлечението по окултизма и езичеството на руските висши служители, които в същото време се позиционират като покровители на Руската Православна Църква. В първата част се разказваше за опитите на Путин да нахлуе в Атон и увлечението му по учението на Рьорих, което РПЦ не признава. Защо Путин летя със сибирски жерави и вади амфори от морското дъно, и какви езотерични практики упражнява руският истаблишмънт – четете във втората част.

Тотемни животни

Тотемните животни играят важна роля в езическите култове. А в Русия има народи, за които това не са просто приказки. Според техните вярвания тотемното животно не може да се убива, но трябва да бъде покорено.

Мнозина коментираха саркастично походите на Путин в тайгата, позирането му с хищници, приспани със сънотворни, полетите със сибирски жерави, изваждането на древногръцки амфори от морето … Всъщност това може да се обясни много просто.

Според Лента.ru, през 2007 г. в Кремъл се провежда една почти тайна среща на Путин и Шойгу с учени-академици на Руската академия на науките, които «получиха оферта, която не можаха да откажат»: да създадат «постоянна експедиция за изучаването и спасяването на редки видове животни». През същата година е създаден проектът «Арктика-2007», който е необходим за проучването как арктическият шелф, богат на запаси от въглеводороди, може да бъде присъединен към територията на Русия. Общо взето всички работи, запланирани по проекта, са завършени още същата година. За експедицията са похарчени 2 милиона долара за сметка на недържавни спонсори. Но това не е краят, а само началото. Изваждат от нафталина Руското географско дружество (РГД), чийто план за възраждане е изготвен от тогавашния министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу. В принудителен ред Путин привлича към финансирането на проекта всички руснаци от списъка на Forbes, чието общо богатство е 120 милиарда долара. (между другото, именно за тяхна сметка са финансирани някои експедиции на известния неуловим свещеник от Епархията в Запорожие на РПЦвУ /УПЦ МП/ Фьодор Конюхов). Минималната вноска е 1 милион долара. По-голямата част от разходите отиват за управленческия апарат, форуми, конгреси, конференции. Странен проект, нали? Официалната му задача е да защитава редките и застрашени животни. Списъкът с любими животни е съставен от Путин. Тогава започват обиколките на президента на Руската федерация за покоряването на тотемните животни на Русия по този списък.

Мечка. Смятан е за главното тотемно животно на Русия, полярната мечка присъства на емблемата на проправителствената партия «Единна Русия». Значението на тотема: сила, мощност, нахалство. През 2010 г. Путин пътува до Земята на Франц Йосиф и много помпозно слага сателитен нашийник на полярна мечка. Няколко месеца по-късно учените откриват, че мечката се е отървала от нашийника.

Белуга (бял кит). През 2009 г., по време на работно посещение до Хабаровския край на остров Чкалов, Путин поставя специален предавател на белуга, за да наблюдава миграцията на това животно. Китът е «пазителят на историята» от гледна точка на шаманизма. Путин няма откъде да вземе кит, освен от Арктика, Охотско или Берингово море, където главно живеят белугите. Защо е избрано Охотско море? Е ми това е близо до Япония, с която след края на Втората световна война още не е подписан мирен договор, и затова  4-те острова на Курилския хребет все още са предмет на спорове. По-късно белугата Даша беше хваната случайно – с неработещ датчик. Трябвало е да го отрежат. Животното нещо не е харесало клеймото на Путин.

Тигър. Той е тотем на народите от Далечния Изток (символизира духовете на предците), счита се за «господар на Далекоизточната тайга». През 2014 г. Путин организира шоу в резервата «Желундински»: приспива амурска тигрица и й поставя тракер. По-нататъшната съдба на тигрицата е обвита в мистерия. Беше написано, че тя не е оцеляла след «операцията» и е загинала. Ще напомня, според вярванията тотемното животно не може да се убива.

Сибирски орли. Орлите са тотемни животни на народите на Сибир (главно в Якутия/Саха) и се смятат за олицетворение на Майката Земя. Магическата сила на този тотем според вярванията на саха помага да се победи злото. Това е женски, семеен архетип и може би затова през 2012 г. придворните шамани избраха за Путин такъв своеобразен формат за покоряване – полет с делтаплан, където президентът играе ролята на лидера на ятото, който го изпраща на юг за зимата. И отново нещо не се получи: шест орленца отказаха да летят на юг и се върнаха в резервата, някои загинаха «по естествени причини». (А двамата пилоти-инструктори на Путин загинаха при катастрофа с хеликоптер през 2019 г. – Ред.)

Има подобни истории и с леопард, и с ирбис (снежен барс или снежен леопард). Всичко, до което се докосва любящата ръка на Путин, се разболява или умира. И след известно време, разходите за тези програми започват постепенно да намаляват. «Може би това става, защото PR ефектът не винаги е бил положителен», – казва Игор Честин, член на медийния съвет на РГД. Тотемизмът «не работи», от Путин не се получава цар на животните. И парите са прехвърлени на Културната фондация «Пор-Бажин», за която вече говорихме. Съдбата на 2 милиона рубли, отпуснати от бюджета за проекта, не е известна.

Амфори. Формално изваждането на древногръцки амфори от дъното на Таманския залив от Путин не се вписва в темата за тотемните животни. Амфорите са се изполвали по различен начин в бита, включително и като урна за гласуване. Явно затова през 2011 г. Путин се гмурва за посудата, и то не къде, а в Керченския проток на Черно море. PR -ефектът е направо нулев: само мързеливият не се подигра на Путин. Но е факт, че той «спечели» изборите през 2012 г. А две години по-късно завзе Крим.

«Новоросия» – входът към Шамбала

Лидерите на сепаратисткото движение в Донбас също решиха да използват слабостта на Путин към учението на Рьорих и източната езотерика. Между другото, самите последователи на Рьорих приеха окупацията на Донбас много положително и с вдъхновение. Това се дължи на факта, че семейство Рьорих много подробно са описали визията си за руската цивилизация, която идеално се вписва в теорията на Путин за «руския свят». На официалния сайт на Международния център «Рьорих» са публикувани доста текстове в подкрепа на «Новоросия».

Донецкият национален технически университет може да се счита за център на последователите на Рьорих в Донбас. В него има група активисти на агни-йогата и други подобни езотерични практики под ръководството на доцент Серхий Джура. Никой в ДНР не пипа това свърталище, напротив: с него си сътрудничат православни свещеници като беглеца протойерей Олег Трофимов (който честно си призна, че като млад се е възхищавал от ученията на Рьорих, а статиите му се публикуват в издания на «Културния институт на ДонНТУ»).

По принцип РПЦ, която осъжда учението на Рьорих, спокойно толерира сътрудничеството на своите верни чада с центрове на последователи на Рьорих.

През 2015 г. Джура заедно с известния представител на политическото православие Кирил Фролов (РПЦ) представи книгата на Фролов «Сакралните значения на Новоросия», правото на разпространение, на която бе предоставено включително и на донецкия център „Рьорих“. Както вече стана ясно, Новоросия очевидно няма православни сакрални значения.

А още Джура е голям ценител на така наречената ГРВ-технологияметод за газоразрядна визуализация»). Накратко, това «устройство» (патентовано в Русия) прави снимки на аурата (!), които г-н Джура предлага да се използват като «знак за разпознаване» по линията «свой – чужд», по време на война: «Снимките на аурата ще бъдат най-доброто удостоверение на личността и способността на човек да изпълнява служебните и обществените си задължения». (тук можете да се насладите на «научния доклад», озаглавен «ГРВ-технологията на съвременния етап на борбата за идеалите на Великия руски свят»). Главното е, че последователите на Рьорих от «ДНР» и РПЦ по един и същ начин възприемат «руския свят».

«Новоросия е предната линия на «руския свят», казва Кирил Фролов. «Рьорих е търсил Шамбала не където трябва … Шамбала се намира в Новоросия», обяви Олег Царьов през 2014 г. в Санкт Петербург на връчването му на «Знамето на мира» (също нещо интересно, но няма да претоварвам статията с допълнителни подробности).

Но отново нещо се обърква: така и не откриха Шамбала в «Новоросия», и през 2015 г. бе обявено, че този «сакрален» проект ще бъде закрит. Очевидно още тогава езотеричният интерес на руското ръководство към своята «предна линия» започва да угасва. Търсили са място за просветление, но са отворили портала към ада. Сегашното състояние на «Л/ДНР» ясно показва, че темата за «Новоросия» като място на свещената сила е изчерпана: тя не дава на своите идеолози «магическа сила» и не повишава тяхната «енергийна защита», а точно обратното. Остава само да пробутат този бездуховен куфар без дръжка на Украйна на всяка цена (и да изпросят някакви бисквитки от геополитическите си противници). Така че, може би, по-нататъшната съдба на този проект зависи не толкова от геополитическата конюнктура, а единствено от съветите на кремълските парапсихолози и астролози. Или … на алтайските шамани, които мечтаят да затворят този портал в ада колкото е възможно по-скоро.

Алтайските шамани смятат, че причината за войната с Украйна е откриването на мумията на принцеса Укок от руски археолози. Защото «принцесата е стояла на стража пред портите на подземния свят, не е допускала злото да проникне от долните светове. Но след като археолозите изваждат мумията алтайците смятат, че тя е загубила силата си и вече не може да изпълнява защитните си функции. Злото започва да прониква на Земята. Знаещите хора на Алтай са убедени: ако мумията бъде погребана, двамата кръвни братя веднага ще спрат да враждуват. Войната между Запада и Изтока ще спре». Между другото, шаманите дълго време се съдиха с държавата и настояваха принцеса Укок да бъде погребана, но изгубиха делото. Засега. Но в интересите на Путин е да приключи с това.

Руският елит и езотериката

Не изостават от патрона си и руските чиновници – големите меценати на Руската Православна Църква (РПЦ). Само мързеливите не написаха, че по времето на Елцин езотериката и астрологията буйно процъфтяват. От астрология се увлича бившата съпруга на Путин Людмила, а дъщеря му съставя астрологични карти за главния комунист на РФ Зюганов. Бизнесмените се опитват да сключват почти всичките си сделки според съветите на собствените си «влъхви» (носят се слухове, че Путин вози със себе си всякакви предсказатели дори на политически срещи на върха). Много от висшите служители имат най-малкото червен «йерусалимски» конец на китките си или различни амулети като шумерски или сасанидски пръстени със скъпоценни камъни с магични свойства.

Злите езици разказват, че най-големи магически способности притежавал министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгувич Кужегет а.к.а Шойгу. Като дете той помагал за извършването на езически обреди, за което получил прякора «Шайтан». Баща му официално е бил «билкар», но някак с два класа образование става заместник-председател на Министерския съвет на Тувинската автономна съветска социалистическа република. Шойгу всъщност е единственият човек, който е на върха на руската власт от 1991 г. Вероятно той е увлякъл Путин по шаманизма.

Ето типична история за един руски бизнесмен, който сериозно се занимава с езотеризъм – Николай Цветков, собственик на финансовата корпорация «УралСиб». Цветков е направил «онтологичния мениджмънт» част от корпоративната култура на своето предприятие, с който буквално измъчва служителите си. Хобитата му включват нумерология, психоматрица на Питагор, консултации с хакаски шамани, източни психо-практики (Адвайта, Аюрведа, Ци-гун), отваряне на чакрите, връзка с космоса… той дори избира висшето си ръководство с помощта на психоматрица въз основа на датата на раждане на кандидата. В същото време, Цветков е бил от най-големите меценати на РПЦ. Но ще бъде справедливо да отбележа, че за него благотворителността наистина е зов на душата му. Но въпреки това, например, Цветков назначава своя гуру, някой си Сан Лайт (Сергей Неаполитански), поклонник на Сатия Сай Баба и духовните му експерименти, за ръководител на своята благотворителната фондация «Мета». През 2015 г. бе обявено за обединението на благотворителните програми на Фондация «Мета» и Фондация «Василий Велики», начело с известния «православен меценат», ръководителят на групата «Царьград» и финансист на «ДНР» Константин Малофеев. В рамките на това партньорство се осъществява сътрудничество с Московската духовна академия, Православния университет «Св. Тихон» (където някога е преподавал Александър Дворкин, известен борец срещу сектите), Руския Православен университет, Коломенската и Сретенската духовни семинарии и др. Езотерикът Сан Лайт през 2015 г. става ръководител на гореспоменатия Руски Православен университет (ректор е известният игумен на РПЦ Пьотър Еремеев). По едно време, Фондация «Мета» на Цветков дори подкрепя финансово… Световния Руски народен съвет.

Има още много такива истории. Директорът на «Сбербанк» и бивш министър на икономиката на РФ Герман Греф (също носител на православни ордени) увлече мениджърите на своята банка по Кабала и други източни езотерики и мъкне индийски йоги по международни икономически форуми. Тоест, това не са само увлечения на отделни хора, а организация на управленските и кадрови въпроси на големи и дори системообразуващи предприятия с помощта на езотерични техники.

Източник: Духовний Фронт України

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal