ПРОУЧВАНЕ: Украинците най-много се доверяват на армията и Църквата

Автор: Doxologia INFONEWS

Най-високо ниво на доверие сред институциите в Украйна е във въоръжените сили – 65%, Църквата – 63% и доброволческите организации – 63%. След това се нареждат Държавната служба за извънредни ситуации в Украйна, доброволческите батальони, граничната служба, националната гвардия и неправителствените организации.

Такива резултати бяха обявени след социологическото проучване на заместник-директора на социологическия център „Разумков“ Михайло Мищенко, в съвместна работа с Фондация „Демократични инициативи“.

Президентът Володимир Зеленски продължава да поддържа високо ниво на доверие. 44% от гражданите му вярват, 49% не му вярват.

Проучването е проведено от 03 до 09 юли 2020 г. сред 2022 респонденти на възраст 18 и повече години във всички региони на Украйна, с изключение на териториите, които временно не се контролират от властите на Украйна – Крим, окупираните територии на Донецка и на Луганска област.

За сравнение, доверието на гражданите в Българската Православна Църква в периода 2015–2020 г. е много ниско и варира между 25–37%. Това е според проучванията. А иначе, реално, доверието е около 3%.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal