Начало » Новини » Светът » «Преследваната» Църква: РПЦ в Украйна започна незаконно изграждане на Храм на територията на старо полско гробище

«Преследваната» Църква: РПЦ в Украйна започна незаконно изграждане на Храм на територията на старо полско гробище

Превод: Соня Димитрова

В Хмелницки местни жители и активисти установиха, че строителните работи на ул. «Чехов» №28 са възобновени. На територията на старото гробище се изгражда Храм на Руската Православна Църква в Украйна (РПЦВУ / УПЦ МП). За това съобщи RISU, позовавайки се на Поділля News.

Хмелницкият видеоблогър Виталий Пидхайчук, който живее на същата улица, е заснел процеса на строителство.

Пидхайчук отбелязва, че преди четири години, когато за пръв път са се опитали да започнат строителство на територията на гробището, той създава инициативна група, в която се включват местни жители, които се противопоставят на изграждането на Храм върху гробовете.

«Събрахме почти петстотин подписа на хора, които са жители на тази улица, жители на Хмелницки, чийто роднини са погребани тук. Събрахме подписи и ги подадохме в поземлената комисия. Поземлената комисия подкрепи инициативната група», – каза Виталий.

«Тук имаше гробове, а сега предприемачът забива опори в гробовете без разрешително. Те дори сложиха тоалетна върху гробовете на нашите предци», – възмущава се жителят на Хмелницки.

Протойереят на Руската Православна Църква в Украйна Йоан (Зинкевич) казва, че на това място се планира да бъде изграден Храм на Великомъченик Дмитрий – покровител на войните. Той отбелязва: разполагат с необходимите документи, с които се дава разрешение за строеж. Те са датирани 2011-2012.

На това, че Храмът ще бъде на територията на гробището, свещеникът отговаря така: «Не зависи от мен, не аз съм разпределил тази земя. Дадоха ми я на сесията (на градския съвет – бел.прев.)».

Ръководителят на Хмелницкия областен клон на съюза на поляците Франц Мицински разказва: «На това гробище са гробовете на известни хора: генерал от руската армия, кмет на тогавашния Проскурив (старото име на град Хмелницки – бел.прев.) Микола Сикора, британския лейтенант Виктор Лоурънс. Това (строежът – ред.) е акт на вандализъм, който не познава граници», – коментира Мицински.

«През 2016 г. градският съвет на Хмелницки подкрепи инициативата на жителите на улица «Чехов» да се забрани изграждането на Храма», – разказва директорът на отдел «Архитектура, градоустройство и поземлени ресурси» Олександър Чорниевич.

«Едно време там имаше гробове, имаше кръстове, съответно никой не пренасяше останките на хората, които са се намирали там. Обикновено не правят мазета, не разкопават тези гробове, а забиват опори. Това е недопустимо», – отбеляза служителят.

Олександър Чорниевич добавя, че в момента започва процес по прекратяване на акта за постоянно ползване на парцела от представителите на тази конфесия и спиране на строителните работи по законен начин.

Ще припомним, че протойереят на РПЦвУ Иван (Зинкевич) вече обяви за конфликт по повод на посоченото строителство. Той твърди, че местните активисти на Всеукраинското обединение «Свобода» му оказвали натиск и го обвинявали, че работи за държавата-агресор. Съответното съобщение с акцент върху «преследване на каноничната Църква» бе  публикувано на официалния сайт на Хмелницката епархия на РПЦвУ (УПЦ МП).

Източник: Духовний Фронт України

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal