Начало » Новини » Мнения » Посланието на гръцкия Президент за окупацията на Кипър, за Света София и за турската агресия в района на Източното Средиземноморие

Посланието на гръцкия Президент за окупацията на Кипър, за Света София и за турската агресия в района на Източното Средиземноморие

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Президентът на Гърция г-жа Екатерини Сакеларопулу в своето послание по случай 46-годишнината от турската окупация на северната част на о-в Кипър, заяви, че в района на Източното Средиземноморие се наблюдава „безпрецедентна ескалация“ на турската провокация.


„Решението за Света София отдалечава Турция от ценностите на светската държава“, заяви г-жа Сакеларопулу в проведения от нея телефонен разговор с Папа Франциск за Храма на Света София.


На 20 юли на тази тъжна годишнина от турската окупация сме изправени пред една безпрецедентно ескалираща и разгръщаща се турска агресия, която се проявява в целия регион на Източното Средиземноморие“ (Гърция, Кипър, Либия, Египет, Израел, Ливан и Сирия – Бел. прев.), заяви г-жа Сакеларопулу. „Също така сме изправени пред скорошното превръщане на Света София в мюсюлмански храм – решение, което огорчава не само Елинизма, но и всички, които считат, че този върховен символ на Християнството принадлежи на човечеството и на световното културно наследство, което отдалечава Турция от ценностите на светската държава и принципите на толерантността и плурализма“.

При незаконното поведение на Турция, ние предлагаме законността, тясното сътрудничество и постоянната координация между Гърция и Кипър. На диаметрално противоположните действия, които поставят в опасност мира и стабилността, Гърция и Кипър ще засилят регионалното сътрудничество, което решително ще допринесе за развитието и просперитета в нашия по-широк регион“, отбелязва г-жа Президентът. „Ние работим с непоколебима привързаност към основните принципи на международното право и на морското право, с отдаденост към непоколебимата национална цел и приоритет, които са били и остават за намирането на съгласувано, справедливо и взаимноизгодно решение по Кипъркия въпрос, въз основа на решенията на Съвета за сигурност на ООН, както и безпроблемното прилагане на европейското законодателство върху цялата територия на Кипър“.

Позовавайки се на разрешаването на Кипърския проблем, тя подчерта, че се търси „решение, което ще освободи, най-накрая Кипър от турските окупационни войски и ще отмени, съгласно общото международно признание, неефективната система на Гаранциите и на правото за намеса на трети страни в делата на Кипърската Република“.

Едновременно с това, тя припомни: „Четиридесет и шест (46) години изминаха от турското нахлуване в Кипър и болката остава постоянна. Не сме забравили варварството на турската инвазия. Не сме забравили престъпленията, и нейните последици: изкореняване и бягство на населението, продължаващата драма на семействата на изчезналите техни близки, масовото нарушаване на човешките права, разграбването на имоти, плячкосването на културните паметници и църквите, насилственото разделение между кипърските гърци и кипърските турци, както и заселването с етнически турци, които не са от острова. Не сме забравили, че 46 години след това, турската окупация продължава“.

И като заключение Президентът на Гърция заяви: „Гърция винаги ще помни и почита загиналите при турската инвазия, изчезналите и живите кипърки гърци и гърци, които през 1974 г. защитаваха храбро и смело свободата на Кипър от турския нашественик“.

Източник: Doxologia INFONEWS

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal