ПОЗОРНО: Българската Патриаршия заяви, че УВАЖАВА ТУРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ в позицията си за „Света София“

In other languages: GR SRB

Автор: Doxologia INFONEWS

Позиция на Свещения Синод на Българската Патриаршия за „Света София“

Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия с внимание и загриженост следи дискусиите и решенията на Държавния съвет и Правителството на Република Турция за промяна на статута на древния християнски храм „Света София“ в Истанбул.

Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на Православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество.

Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на сестрите Поместни православни църкви, както и на редица държавни лидери и международни институции, за запазване на досегашния статут на храма „Света София“ като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения!

Източник: Българска Патриаршия

КОМЕНТАР НА DOXOLOGIA INFONEWS:

Ние от Doxologia INFONEWS не знаем как може Българската Патриаршия да изразява уважение към турските институции, които превърнаха Света София в джамия. Ако тя уважава тях, значи уважава и тяхното решение, което е: превръщане на Света София в джамия!

Не изразявайте уважението си към турските институции, а изискайте от турските държавни институции да преразгледат своето решение. А в случая, дори не става въпрос и за турски държавни институции, а само за една институция – Президенството на Турската Република. Съгласно последните промени в Конституцията на Турция, тя е президентска Република. Второ, Държавният съвет на Турция след като отмени Министерския акт от 1934 г. за музейния статут на „Света София“, той даде зелена светлина на турския президент да издаде и подпише указ за превръщането на „Света София“ в джамия.

Вашият призив трябва да бъде ясен, категоричен и насочен към турския президент, който единствен може да промени своето решение, т.е. като го призовете да преразгледа решението си, а не с половин уста да говорите за мъдрост и добронамереност. Защото съгласно разбиранията на Ердоган, както и разбиранията на религиозните мюсюлмански лидери в Турция, те са постъпили мъдро и добронамерено, че са превърнали „Света София“ в джамия. Те не могат да разберат правилно вашия призив за мъдрост и добронамереност. Вие трябва да ги призовавате не за мъдрост, а да преразгледат решението си, както ги призоваха останалите поместни Църкви и всички религиозни организации и световни лидери. В техните позиции се използват следните изрази: „преразглеждане“, „отмяна“ и „запазване на статут“. Никъде не се говори, че се уважават техните институции. Иначе едва ли не във вашето решение се подразбира, че вие уважавате решението им да превърнат „Света София“ в джамия.

Дали вашите предци, чиито Храмове са били разграбвани и поругавани от османлиите, така са ги молили за мъдрост и добронамереност и са им казвали, че ги уважават? Ние не искаме дори и да си го помисляме!!!

След два месеца на пълно мълчание вие излязохте с три -четири дълги изречения, в които реално не обяснявате защо „Света София“ е важна за нас, а използвате клишета. Някои ще кажат: е все пак и това е нещо. Да, но щом става въпрос за Християнска светиня – принципът е или всичко, или нищо! А не да заемем средно положение така че да сме угодни на всички! Дори и от християнска гледна точка това е невъзможно.

Не може да сте много смели когато говорите за Истанбулската конвенция, Светия и Велик Събор в Крит, предаването по БНТ „Вяра и общество“, социалните услуги и джендъризма, и по тези теми да пишете по цели романи и фалшиви становища. А тук, когато става въпрос за нещо значимо за целия свят и за Християнството, за Майката Църква Вселенска Патриаршия и за Православната Църква като цяло – вие да пишете три-четири изречения на кръст и то след като вече „Света София“ стана джамия. Да не говорим, че предпоследният и последният ви абзац от текста взаимно си противоречат. Това е парадокс! Взаимно изключване на логически връзки (мисъл, идеи) в рамките на един текст.

Отново ви питаме, кое от двете във вашия текст е вярно:

  • запазването на музейния статут на „Света София“, или
  • уважението към турските институции (Държавен съвет на Турция и Президентство на Турция /Ердоган/), които превърнаха Света София в джамия?

Вие трябваше да напишете, че сте ОГОРЧЕНИ, а не че уважавате турските институции.

Скъпи Митрополити, имате нужда от специалисти и от кадърни хора, които да ви дават акъл какво да пишете. Тук се изискват познания от различни науки, не само по богословие.

Защото тази ваша позиция няма абсолютно никаква стойност и тя за пореден път доказва, че вие нямате нито смелост, нито доблест в решаването на въпроси от световен християнски характер!

Сега вече ние ще кажем, че сме огорчени и разочаровани от вашето поведение.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal