Начало » Други изповедания и религии » Инославни изповедания » Римокатолическа Църква » Папа Франциск: Да погледнем към нуждите на другите; не сме сами на света

Папа Франциск: Да погледнем към нуждите на другите; не сме сами на света

Да се поставим в услуга на другите, да погледнем към техните нужди и разберем, че не сме сами в света: това е сърцевината на видеопосланието, изпратено от папа Франциск на 24 юли, до участниците в четвъртия курс по духовност, организиран от епархията на Комодоро ди Ривадавия, в аржентинския регион Патагония.

Видеото на папата бе разпространено от местната Църква чрез нейния канал в YouTube. Курсът, който се проведе във виртуална форма, бе фокусиран върху темата „Да се насочим към социалната дякония“, която е вдъхновена от документа на Международната богословска комисия „Синодалност в живота и мисията на Църквата“. Глава четвърта от този текст е посветена на „Обръщането към обновена синодалност“.

„Обръщането към социална диакония“ – посочва папата във видеопосланието -насочва към разбирането, че трябва да служа на другите, да осъзная, че не съм единственият в света, че трябва да гледам от какво се нуждае другият, към неговите материални и духовни нужди“. И добавя: „Поради егоизма, ниуе сме свикнали да подминаваме страдащия, обръщайки глава на другата страна“, но„ Исус иска да служим на другите като Добрия самарянин, чието име не знаем: анонимен човек, който се грижи за изоставения край пътя“.

„Край пътя на живота – подчертава папа Бергольо – има мъже и жени като нас, възрастни и деца, които ни молят с поглед да им подадем ръка“. Оттук и насърчението на папата за „процес на обръщане, за да бъдат дякони в служба на другите“, защото „Исус казва: И който напои един от тия скромните само с една чаша студена вода, в име на ученик, истина ви казвам, никак няма да изгуби наградата си. “(Mt 10, 42)“. „Смелост – завършва Франциск – накарайте сърцето ви да затупти, нищо друго. Останалото ще дойде от само себе си“.

В духовният курс участваха почти 600 пастирски работници от цялата епархия. Местният епископ монсеньор Хоакин Гимено Лахоз припомни, че откакто е бил архиепископ на Буенос Айрес, папа Бергольо проявява интерес към Патагония, изразявайки близост и помощ към местната семинария. Видеопосланието на папата е допълнителен стимул да не забравяме този регион.

Източник: Vatican NEWS

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal