Начало » Новини » Светът » Остро и емоционално изявление на Архиепископията на Австралия за „Света Софѝя“

Остро и емоционално изявление на Архиепископията на Австралия за „Света Софѝя“

In other language: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Свещената Архиепископия на Австралия излезе с остро и емоционално изявление относно решението на ислямския диктатор Ердоган да превърне „Света Софѝя“ в джамия.

Архиепископът на Австралия, Епископите на Австралия, цялият клир, монашеските братства и сестринства, и стотиците хиляди Православни вярващи в Австралия научихме с дълбоко съжаление и болка в душата за ненужното решение на турския президент Ердоган да превърне „Света Софѝя“ в джамия.

Някои решения, които в очите на хората може да изглеждат смели, всъщност показват дребнавост, нетърпимост и религиозен фанатизъм.

Историята сама ще направи своите преценки.

Преди всичко, това решение е несправедливо спрямо хората в Турция и тяхното бъдеще. То е неуважение към паметта на основателя на турската Република Кемал Ататюрк.

Това решение е и светотатство срещу един обект на световното културно наследство, който е глобален символ на Православната Църква и Християнството. „Света Софѝя“ принадлежи на целия свят!

За нас – православните християни – „Света София“ ще продължи да бъде вечен символ. Пеем Акатисти и мислено тръгваме на поклонение към „Света Софѝя“.

Затваряме очите си и виждаме първия в историята човешки купол, който пази цялата вселена.

Никой не може да заличи истината и историческата действителност.

Ние се молим и вярваме, че неправдата скоро ще бъде възмездена в името на историята и човечеството.“ – се казва в изявлението, цитирано от Orthodox Times.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal