Окупационната власт на Крим даде на Архиепископ Климент 5 дни за събаряне на Храм

Превод: Соня Димитрова

Окупационната власт на Крим изисква от Архиепископа на Кримската Епархия на Православната Църква на Украйна г-н Климент да събори Храма на ПЦУ в Евпатория в рамките на пет дни. Това съобщи Офисът на омбудсмана на Украйна Людмила Денисова.

В случай, че това не бъде изпълнено, окупаторите могат да започнат наказателно производство срещу Климент по член 315 от Наказателния кодекс на Русия – неспазване на съдебна присъда, решение на съда или друг съдебен акт.

Решението за събарянето на култовата сграда е взето от «кримския съд» уж защото ответникът нямал доказателства, потвърждаващи законността на използването на земята и сградата от религиозната общност на ПЦУ в Евпатория.

Омбудсманът осъжда действията на окупационните власти, чиято цел е сплашване на енориаши от ПЦУ в анексирания Крим.

«Присъдите на така наречените съдилища в Крим и преследването на представители на ПЦУ заради религиозните им убеждения са нарушение на член 9 от Европейската конвенция за правата на човека, който гарантира на всички правото на свобода на мисълта, съвестта и религията. Русия няма право да прилага своето законодателство спрямо гражданите на Украйна и тяхната собственост в Крим» – подчерта омбудсманът.

  • На 23 юли Архиепископ Климент съобщи, че руските съдебни изпълнители са му връчили постановление за събарянето на Храма на ПЦУ в Евпатория.
  • По-рано Градският съд на Евпатория, контролиран от Русия, разпореди ПЦУ да събори Храма в Евпатория. Руската администрация на Евпатория се обърна към съда щото ПЦУ да събори Храма и да освободи територията, на която се намира.
  • От 2019 г. в Крим продължава борбата за Катедралата на Светите Владимир и Олга в Симферопол, където провежда богослуженията си общността на Руската Църква в Украйна, която се присъедини към Православната църква на Украйна (ПЦУ). През февруари 2019 г. руското министерство на собствеността и поземлените отношения в Крим поиска ПЦУ да освободи сградата на Катедралата, обяснявайки това с изтичането на споразумението с Кримската Епархия на РПЦвУ. През март 2019 г. руските власти в окупирания Крим подадоха иск срещу ПЦУ за отнемането на Катедралата.

Източник: Релігійна правда

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal