Огнище на коронавирус сред свещенослужителите на РПЦ в Сичеславска (Днипропетровска) област в Украйна

Превод: Соня Димитрова

Вчера новинарските ленти бяха наводнени с информация за огнище на коронавирус в Сичеславска (Днипропетровска) област. Медиите съобщаваха, позовавайки се на сайта на Днипропетровския областен съвет, за 15 случая на 20 юли (от които 9 – в Днипро) и 36 случая на 21 юли (от които 29 – в Днипро). От Днипропетровската областна държавна администрация уточниха, че за периода от 17 юли е регистрирано огнище на болестта с 15 случая сред свещенослужителите «в пет клона на религиозната организация», без да уточняват за коя „организация“ става въпрос.

Но Роман Чуб, ръководител на областния лабораторен център, даде подсказка: „за първия заболял е известно, че в богослуженията му в град Днипро и Петропавливка за две седмици са могли да участват повече от 2 хиляди души».

Какво е могло да се случи през последните две седмици, което да доведе до огнището?

Например, на 12 юли беше празникът на Апостолите Петър и Павел (по стар стил – бел.прев.). В село Петропавливка има Храм «Свети Петър и Павел» на енорията на Днипропетровската епархия на УПЦ МП. Излиза, че тогава жителите на Петропавливка са имали храмов празник.

Според сайта на Днипропетровската епархия на РПЦ в Украйна, същия ден «викарият на Днипропетровската епархия, епископ Петропавливски Андрий направи архипастирско посещение на своя титулен град – село от градски тип Петропавливка, Днипропетровска област, където отслужи Божествена литургия по случай престолния празник на Храма на Светите Апостоли Петър и Павел. Предната вечер епископ Андрий поведе всенощното бдение с лития и чин на благословия на петте хляба в Спасо-Преображенската катедрала в град Днипро“.

Снимките към съобщението за посещението на епископа в Петропавливка красноречиво показват, че санитарните изисквания са били напълно пренебрегнати – почти пълно отсъствие на маски, много повече от един човек на 5 кв.м. и т.н.

Сайтът на Обществената телевизия също съобщи, че заболелите са свещеници на РПЦ в Украйна: «В Свято-Преображенския събор (това е главният Храм на Днипропетровската епархия на РПЦ в Украйна – бел.прев.) бе потвърдено огнище на инфекцията. По думите на настоятеля на Храма отец Ярослав, подозира се, че трима дякони и четирима свещеници са се заразили с коронавирус».

И отец Ярослав «предава всички явки»:

«Казаха, че са го донесли от други храмове, казаха, че при нас е било предаден по този начин. Но нима само при нас го има? Същото е и в Николаевския храм в Кайдаки, същата ситуация е и в Тихвинския монастир, и на други места».

Може би отец Ярослав има право, защото на 9 юли Тихвинският женски монастир празнува своя престолен празник, в деня на почитането на «Тихвинския» образ на Божията майка. На сайта на епархията има много снимки от богослужението. И отново – много хора, единици в маски. На снимките разпознаваме епископ Андрей.

Но към настоящия момент на сайта на Тихвинският женски монастир няма информация за огнището, както и предупреждения за вярващите, които искат да отидат за богослуженията там. На сайта на Днипропетровската епархия на УПЦ МП също няма нито дума, че техни свещенослужители са се разболели от коронавирус. Има само информация, че на 22 юли митрополит Ириней «участва в съвещание за спазването на противоепидемичните мерки».

Преди месец имаше подобна ситуация във Винницката епархия на ПЦУ. Но когато стана известно, че Митрополит Виницки и Барски Симеон е дал положителен резултат за COVID-19, това веднага бе съобщено на сайта на Винницката епархия.

Ще продължим да наблюдаваме развитието на събитията в Днипропетровска област. Междувременно ще се молим за възстановяването на болните и не забравяме: вирусът ни дебне навсякъде, независимо от юрисдикцията на Църквата. Слагаме си маски, спазваме дистанция и се молим Господ да ни спаси от губителния мор.

Източник: Духовний Фронт України

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎