Ню Йорк: На 03 август 2020 ще бъде официалното възобновяване на строителните дейности по довършване на Храма на Свети Николай на Кота Нула

На снимката: Инсталирането на големия кран за възобновяване на строителните дейности

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

На 03 август 2020, във вторник от 11:00 ч. сутринта, Архиепископът на Америка г-н Елпидофор ще отслужи водосвет и ще благослови началото на голямото дело по довършването на Свещения Храм на Свети Николай Чудотворец на Кота Нула, в Ню Йорк, който ще бъде и национален поклоннически център в САЩ.

Става въпрос за един велик исторически акт, който дълги години беше в застой, заради различни скандали, неразбории. Но това вече е в миналото, откакто Архиепископ Елпидофор пое всичко в свои ръце. Той не само, че за кратко време върна доверието на гръцката общност в САЩ, които отново дариха милиони за довършването на Храма, но и по този начин доказа, че Църквата и православната гръцка общност в САЩ могат обединени заедно да довършат това историческо дело. Стойността на Храмовия комплекс и прилежащите площи варира между 50 и 100 млн. долара. След края на строително-монтажните дейности ще стане ясна, точно каква е крайната сума.

На церемонията се очаква да присъства и губернаторът на Ню Йорк г-н Андрю Куомо, който допринесе за изхода от безизходицата, в която Американската Архиепископия и общността бяха хванати като в капан от години.

Губернаторът на Ню Йорк има пълно доверие на Американския Архиепископ г-н Елпидофор и на неговите сътрудници отец Александрос Карлуцос, г-н Михалис Псарас, г-н Джон Кациматис и на всички останали от Организацията „Приятели на Свети Николай“ за довършването в срок на този важен за Ню Йорк централен обект.

Вече тежката техника е пристигнала в района на новостроящия се Храм, вкл. и голям кран.

Забавянето тази година е вследствие на ограничителните мерки, наложени от властите заради пандемията от коронавирус.

Г-н Михалис Псарос по този въпрос заяви следното: „Когато бъде завършен националният поклоннически център, вече ще бъде видим символът на Светото Православие, на Елинизма и Елинската идея в Америка. Националният поклоннически център е нашата американска Света София (Храмът на Свети Николай е стилизирано умалено копие на Света София в Константинопол – Бел. авт.) и нашият американски Партенон. Надявам се, нашите вярващи във всички 50 щата да усетят отговорностт и радостта от съществуването на единствената религиозна сграда и на единствената християнска Църква (Храм), от която и да е друга юрисдикция на Кота Нула. Така ще почувстват утешение, че един Юстинианов кръст ще се извисява върху нея на мястото за упокой на три хиляди (3000) мъченици от различни вероизповедания, които засвидетелстваха с живота си на 11 септември 2001 (има предвид не в агиологичен смисъл, а в общочовешки – Бел. авт.)“.

Така Православният Храм на Свети Николай Чудотворец ще стане новият символ на Ню Йорк, ако не и на САЩ.

Източник: Εθνικός Κήρυξ

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎