Никос Дендиас: Съветът по външни работи на ЕС осъди решението на Турция да превърне Света София в джамия | VIDEO

In other languages: GR

Днес министрите на външните работи на Гърция Никос Дендиас и на Кипър Никос Христодулидис се срещнаха с Върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Темите на разговорите бяха свързани с агресивните действия на Турция срещу Гърция, Кипър, Египет и Либия в най-общ план, за което Гърция и Кипър настояха ЕС да наложи най-строги санкции на Турция.

От своя страна, г-н Дендиас заяви, че „съюзниците са изразили своята солидарност към Гърция и Кипър за незаконните турски действия срещу техния суверенитет и техните суверенни права. По наше искане има широк консенсус относно списъка с подходящите допълнителни мерки като санкции, които биха позволили на ЕС да реагира ефективно, ако Турция стигне до пристъпване нормите на поведение… Освен това, информирах своите колеги, че ще искам извънреден Съвет, ако Турция продължи с това си поведение преди неофициалния Съвет през месец август“.

Другата тема, която беше обсъдена е кощунственото превръщане на Света София в джамия. От своя страна, Съветът по външни работи на ЕС осъжда решението на Турция за Света София и призовава турското правителство да преразгледа веднага своето решение.

Върховният представител по външните работи на ЕС г-н Жозеп Борел заяви, че Съветът го е упълномощил да обмисли начините за деескалация на положението с Турция.

В допълнение на това, Съветът възложи на Жозеп Борел подготовката „за възможните мерки, които биха могли да бъдат наложени (на Турция – Бел. прев.) във връзка с предизвикателствата, пред които сме изправени“, добави г-н Борел.

Как работи Съветът по външни работи?

Съветът по външни работи се състои от министрите на външните работи на всички държави — членки на ЕС. В зависимост от дневния ред в Съвета участват също:

• министрите на отбраната (обща политика за сигурност и отбрана)
• министрите по въпросите на развитието (сътрудничество за развитие)
• министрите на търговията (обща търговска политика)

Заседанията на Съвета по външни работи се председателстват от върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност — понастоящем Жозеп Борел Фонтелес. Върховният представител се подпомага от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Източник: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal