Начало » Новини » Светът » Никос Дендиас: Гърция поиска от ЕС да наложи най-строги санкции срещу Турция | VIDEO

Никос Дендиас: Гърция поиска от ЕС да наложи най-строги санкции срещу Турция | VIDEO

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Гръцкият външен министър г-н Никос Дендиас изпрати сериозно послание към ЕС, ООН и ЮНЕСКО, както и това, че Гърция ще се превърне в носител на концепцията на световната общност по този въпрос. Отделно г-н Дендиас заяви, че от понеделник ще започне инициатива отправена към всички църкви.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви в интервю за телевизионния канал ΣΚΑΪ, че би било опасно да се гледа на въпроса за превръщането на Храма на Света Софѝя в джамия оглед само на гръцко-турските отношения като призова да се разглежда този проблем като глобален проблем.

Припомняме, че е стигна до тук, след като Ердоган издаде и подписа президентски указ за превръщането на Символа на Праволавието Света Софѝя в джамия.

Аз и моят кипърски колега Никос Христодулидис ще се срещнем с Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност г-н Жозеп Борел. Обаче тези санкции няма да са по-въпроса за Света Софѝя. За този въпро международната общност ще си поема отговорността“.

Това не е гръцко-турски въпрос, дори не е евро-турски въпрос…. Света Софѝя за всеки грък е част от сърцето му“, отбеляза г-н Дендиас, продължавайки своята мисъл, отбелязвайки, че „нашият диалог и искания към световната общност са свързани със световното значение на паметника, а не само с огромната му сантиментална стойност в сърцето на Елинизма“.

На срещата на ЕС Гърция ще поиска от Европейския съюз да състави списък с най-строгите възможни санкции срещу Турция, в случай че нарушава суверенните права на Гърция“, заяви г-н Дендиас.

Гръцкият дипломат заяви, че посредничеството на Гърция в този дебат не е достатъчно и че Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), както и самата ООН трябва да покажат своите инициативи и да окажат необходимия натиск.

Опасността е, че ние разсъждаваме върху въпроса за Света Софѝя от ъгъла на гръцко-турската отношения и проблеми, докато този проблем е международен. Това е проблемът, че се пренебрегват правилата и неуважението към световната общност„, заяви Дендиас.

Министърът отбеляза още, че решението на Анкара за Света Софѝя е поредното провокативно действие срещу Гърция, както и други страни в региона като Кипър, Либия и Египет. Той подчерта, че „не трябва да се пренебрегва фактът, че Турция не проявява дух на сътрудничество за спазване на международното право“.

Очаква се министрите на външните работи на ЕС да обсъдят в понеделник решението на Държания съвет на Турция, чрез което беше отменен минитерският акт от 1934 г. за превръщането на Храма на Света София в музей като така се даде зелена светлина за превръщането му джамия.

Г–н Дендиас заяви, че скриването на иконописите и великолепните мозайки в Храма на Света Софѝя е нещо ужасно. Отговаряйки на изказването на Ердоган, че в Турция има 463 действащи православни църкив, г-н Дендиас категорично заяви, че „в много по-малката по размер Префектура Тракия в Гърция, където живее мюсюлманското малцинство в Турция функционират 256 джамии“. Според логиката на Ердоган в Турция трябва да функционират около 10 000 праволавни храмове или в Префектура Източна Македония и Тракия трябва да функционират не повече 10-15 джамии!

Запитан за позицията на Гърция в случай, ако Ердоган изпрати кораби южно от островите Карпатос или близо до Крит, г-н Дендиас отговори, че Гърция разполага с достатъчно добри и боеспособни въоръжени сили и в никаквъ случай няма да остане пасивна на това действие.

Ние го казахме на Турция, че в никакъв случай няма да останем пасивни. Ние имаме конституционно задължение да защитаваме нашите права. Гърция ще защити напълно своя суверенитет и своите суверенни права, а Европа е длъжна да знае това!“, заяви ясно и категорично министърът на външните работи на Гърция г-н Никос Дендиас.

Нашето най-голямо оръжие, което имаме в чужбина е нашето вътрешно единство. Абсолютно необходимо е по националните въпрои да се обединим и да бъдем в единомислие“, подчерта накрая външният министър на Гърция.

Източник: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal