Негово Блаженство Киевският Митрополит Епифаний изрази своята подкрепа за позицията на Вселенския Патриарх относно Света Софѝя и призова всички да се молят за Майката Църква

Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний изрази своята подкрепа за позицията на Вселенския Патриарх по въпроса за Света София и призова всички да се молят за Константинополската Майка Църква


In other languages: UKRENGR

Превод: Йордан Георгиев

На 04 юли 2020 г., по време на своята проповед в Катедралния Храм на Свети Михаил в Киев, Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний, Предстоятел на Православната Църква на Украйна, изрази своята подкрепа за позицията на Вселенския Патриарх по въпроса за Света Софѝя и призова всички да се молят за Константинополската Майка Църква.

«Днес бих искал да поощря всички да отправят една молитва за Константинополската Майка Църква и лично за Вселенския Патриарх Вартоломей», заяви Негово Блаженство. «Понеже всеки от вас, вероятно знае, че в Турция се води един дебат относно възможността за промяна на статута на Света Софѝя, която за почти един век е отворена за запознаването на хора с различни виждания и религии с неговата свещена история и красота, функционирайки като светски музей. Този статут е определен от създаделя на Турската Република и първи неин президент Мустафа Кемал Ататюрк. Ние споделяме вижданията и безпокойствата на Всесветейшия Вселенски Патриарх Вартоломей относно отрицателните последици от преразглеждане на това решение».

Негово Блаженство отбеляза специалната роля, която е изиграла Света Софѝя в историята за приемането на Християнството от Киевска Рус [1] по време на царуването на Светия княз Владимир Киевски: «Катедралният Храм на Света София в Константинопол е едно специално място за украинския народ, понеже съгласно летописите (хрониките – Бел. прев.), точно там, където посланиците на Великия княз Владимир, по време на Божествената Литургия, са усетили Божието присъствие». Негово Блаженство цитира откъс от хрониката с тяхното свидетелство: «Не знаехме, дали бяхме на небето, или на земята. Понеже не съществува такава гледка или такава красота на земята – не можем дори да говорим (за това)».

«Следователно, дано Господ насочи всички това към доброто, така че Света Софѝя да продължи да служи за любовта, мира и за добруването на всички хора, независимо от религията или етноса, към който принадлежат», заключи Предстоятелят на Православната Църква на Украйна.

Пресслужба на Киевската Митрополия
на Православна Църква на Украйна

Източник: Православна Церква України


[1] Русите в Украйна, които нямат нищо общо със сегашните руснаци. Московците векове след това приемат Християнството от Майката Църква чрез Киевска Рус – Бел. прев. Киевска Рус са днешните украинци.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal