Начало » Новини » Светът » Напрежение в Косово и Метохия: Протестират стрещу строеж на джамия, финансиран от Турция

Напрежение в Косово и Метохия: Протестират стрещу строеж на джамия, финансиран от Турция

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

На 22 юли 2020 г. по обяд в град Прищина (Косово и Метохия) се проведе протест срещу изграждането на джамия, финансирана от Турция. Основният камък за т. нар. „Велика джамия” е положен през 2012 г., но изграждането му се забави поради реакциите, проявени в обществото относно източника на финансиране. За това съобщава Πρώτο Θέμα.

Вчера сутринта в интернет протестиращите призоваха да се проведе митинг по обяд пред строителната площадка, като поискаха строежът на джамията да бъде прекратен.

Косово не е провинция на Турция“ – казват протестиращите.

Няколкостотин граждани взеха участие в този протестен митинг, но в същото време бе организиран контрапротест от хора, които се застъпиха за изграждането на джамията. И към момента напрежението не стихва. Инциденти няма.

Това не е първият път, в който политиката на Турция в Косово предизвиква разделение и напрежение. През 2013 г. ислямският джихадист Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението си в Прищина заяви, че „Турция е Косово, а Косово е Турция“. Фраза, която предизвика реакции от различни политически фигури в Прищина и беше описана като израз на неоосманизъм.

Прищина твърди, че Турция се опитва да използва безразличието на Запада и да увеличи влиянието си в Косово, което сега се счита за провинция на Турция. Икономическите инвестиции и религията са средствата, които Анкара използва, за да установи присъствие в Косово, смятат анализаторите. Джамията в Прищина не е първата джамия, построена от Турция в Косово. Изградени са и други джамии, като най-голямата е джамията „Байрам Паша“, която се намира в Южна Митровица, срещу северната сръбска част на града.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal