Начало » Новини » Мнения » Московският Патриарх Кирил губи влиянието си в световното Православие

Московският Патриарх Кирил губи влиянието си в световното Православие

Превод: Соня Димитрова

Демаршът на низвергнатия от духовен сан Сергий (Романов) може да има сериозни последици за Московския Патриарх Кирил (Гундяев) дори до отстраняването му от Предстоятелството на Московската Патриаршия, смятат информирани източници. Това съобщава Telegram-каналът НЕЗИГАРЬ.

В понеделник на сайта на Московската Патриаршия се появи обръщение към черногорските власти, в което се призовава за спиране на «църковната реформа». В тази страна тече процес на отделяне от Сръбската Църква и формиране на автокефалия по украински модел.

Разбира се, на черногорското Правителство не му пука за думите на Кирил, както и на турския лидер Ердоган, когото Московският Патриарх се опита да убеди да не превръща константинополския Храм-музей „Света София“ в джамия.

Защо обаче Кирил толкова се притеснява за Турция и Балканите, когато в самата Московска Църква има ако не разцепление, то мега скандал, предизвикан от изявленията на влиятелния схиигумен Сергий, изповедника на бившата прокурорка на окупирания от Московия Крим Поклонская и на много други ВИП-ове. Романов обвини публично Кирил в ерес и призова Путин да подаде оставка.

Изказванията на Сергий Романов не са случайни, те са добре режисирани и са медийно съпроводени. В процеса се включиха такива скъпи PR-специалисти като Ксения Собчак, което показва, че спонсорите и поръчителите на удара срещу Патриарха на Московия Кирил имат сериозни намерения.

Все още не е ясно кой именно е инициирал процеса. Познавачи на църковните потайности казват, че това е чисто вътрешно изясняване на отношенията във върхушката на Московската Патриаршия, но мащабът на скандала ни позволява да предположим, че Гундяев си е създал врагове сред хора с влияние по върховете на светската власт.

Източник: Духовний Фронт України

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal