Начало » Разни » Религиозна геополитика » Московската Патриаршия в Украйна и в „Новороссия“ са като две глави на един кремълски имперски орел

Московската Патриаршия в Украйна и в „Новороссия“ са като две глави на един кремълски имперски орел

Вчера архиепископ Чернихивски и Ниженски Евстратий (Зоря) публикува интересна информация на страницата си във ФБ.
Оказва се, че флаговете на „ДНР“ и измислената „Новороссия“ са се развявали през 2006 години в град Чернихив, който се намира в Северна Украйна, далече от Донецка област. Интересно е събитието, на което се появяват. Ето част от публикацията на архиерея на ПЦУ:

„Съвпадение?’

Преди четиринадесет години в Чернихив трябваше да докарат мощите на светата великомъченица Варвара – по случай 1700-годишнина от нейната мъченическа смърт (през 306 г.), тази светиня беше возена по почти всички епархии на Украйна за поклонение.

Привържениците на Московската патриаршия, които малко преди това блокираха входа на храма „Св. Екатерина“, предадена със заповед на ръководителя на Областната държавна администрация г-н Лаврик на общността на Киевската патриаршия, след слуха, че „Филарет ще дойде и ще влезе в „Св. Екатерина“, организираха сборище с протести (на архивните снимки от юли 2006 г. – бел.ред.).

Символите на протеста бяха красноречиви. Знамената с надпис „Новороссия“ се появиха там не случайно. Както и трогателната им комбинация с [знамената на] „Партията на регионите“ и „прогресивните социалисти“ на Наталия Витренко.

Те свидетелстват, че „артподготовката“ е започнала много преди 2014 г. и откритата агресия на Кремъл срещу Украйна. В умовете на привържениците на „руския свят“ започнаха да се вкарват необходимите идеологически конструкции като „Новороссия“. Трябва да припомним, че Кауров от Одеса, ръководителят на структурата, на която принадлежаха тези знамена, през онези години беше основният „борец за каноническата църква“ „срещу завземането на храмовете от разколниците“, обиколи цяла Украйна – и през 2014 г. се опита да създаде „Бесарабска народна република“ , а после избяга в Московия и сега живурка някъде там.

Две години последователите на Москва блокираха физически храма „Св. Екатерина“ – защото уж „храмът е превзет от разколници и той трябва да бъде върнат на каноническата църква“. След това още четири години имаше палатки, така наречената „походна църква“, с плакат „нашият патриарх е Кирил“ в човешки ръст. Нито в Чернихив, нито в Киев, въпреки съдебните решения на всички нива относно незаконността на агитационната палатка на територията на националния резерват, никой не можеше да направи нищо. Те мистериозно показваха с пръст нагоре, като казваха: „нали разбирате, че този въпрос се контролира ТАМ“. Ние разбирахме …

А на втория ден след бягството на Янукович 8-годишните протести изведнъж приключиха – след разговор между патриотите и „седящите“, последните сами разглобиха блок-поста си за половин ден и го откараха. Сякаш нищо не е имало.

Но след това се опитаха да разпространят „Новоросия“ на територията на половин Украйна, но не със знамена пред „Св. Екатерина“, а с танкове „от Военторг““.

* * *

За съжаление, все още има много хора, които не разбират, че идеологически и организационно Московската патриаршия в Украйна и „Новороссия“ са като две глави на един кремълски имперски орел…

Източник: StopFake BG

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal