Московската Патриаршия възражда Аманския проект за разкол между поместните Православни Църкви

Московската Патриаршия стартира информационна кампания за създаване на условия за втора сбирка на проруските разколници в Аман


Автор: Олександър Коваленко

Превод: Соня Димитрова

След като загуби битката си срещу Фенер и Украйна заради предоставянето на Томоса за автокефалия на Православната Църква на Украйна, Московската Патриаршия в лицето на Патриарх Кирил реши да насочи всички усилия и средства за дискредитиране на Вселенския Патриарх и едновременно с това да раздели Православния свят, като създаде противотежест на Константинопол с помощта на Даниловския монастир (в Монастира се намира резиденцията на Московския Патриарх Кирил – Бел. прев.).

Но както вече знаем, силите и средствата, изразходвани за тази кампания, просто отидоха на вятъра. Разколът беше твърде малък, а сбирката на заговорниците в Аман беше просто жалък спектакъл, а не противотежест на Константинопол.

Междувременно последните събития в света, а именно превръщането на „Света София“ в джамия от турските власти, принудиха руските религиозни пропагандисти да засилят усилията си за възраждане на проекта, който при други условия щеше да се провали.

Преди няколко дена кремълските куратори започнаха проект за дисхармонизиране на двустранните отношения между Украйна и Турция чрез партията ОПЗЖ (Опозиционна партия «За живот»), която повдигна острия въпрос за „Света София“ и се опита да внесе смут в отношенията между Киев и Анкара. Но в този случай ОПЗЖ игра на политическия плацдарм, а що се отнася до религиозния, именно там се активизира призракът на Аман.

Така че и в самата Русия, и извън нея, различни религиозни експерти и просто говорящи глави от Московската Патриаршия призоваха за повторение на Аманското сборище, за да се укрепял и консолидирал Православният свят пред лицето на общата заплаха.

В дадения случай Даниловският Монастир избра темата за „Света София“ за лайтмотив на информационния удар по Вселенския Патриарх Вартоломей и Фенер като цяло. За да не се задълбочават във вековните исторически и съвременни предпоставки за събитията, руските и свързаните с Русия информационни платформи започнаха да разпространяват наратива за отслабване на позициите на Православния свят именно заради «разкола», внесен от Фенер с предоставянето на Томос за автокефалия на ПЦУ.

Въпреки че предишната сбирка на заговорниците в Аман ясно показа, че в Православния свят няма разкол, тъй като на събитието присъстваха само представители на Московската Патриаршия и техните марионетки от неособено висок ранг, а Патриарсите на почти всички автокефални Църкви игнорираха това сборище, вторият опит на Предстоятеля на Московската Патриаршия, който губи доверие в очите на «върховния главнокомандващ», не прилича на изтезание. А и манипулацията с темата за „Света София“ е точно това, което ще оправдае втората среща в Аман.

Е, нашата песен е хубава и нова – нека отново да я запеем. Само че този път кампанията на Московската Патриаршия за дискредитиране на Фенер ще бъде много по-ожесточена и дори бих казал по-неистова. Най-вече защото това всъщност е последният шанс Патриарх Кирил да покаже поне някакъв резултат пред Владимир Путин, който отдавна държи в чекмеджето на бюрото си подписан документ за назначаването на Митрополит Тихон. Но засега без дата.

И ако някой се смути от последната фраза за документа, наистина ли си мислите, че Патриарсите в Русия се назначават по някакъв друг начин?

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal