Начало » Новини » Мнения » Монастирът Панагия Сумела край Трапезунд отново отваря врата за поклонници и туристи на 28 юли 2020

Монастирът Панагия Сумела край Трапезунд отново отваря врата за поклонници и туристи на 28 юли 2020

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

След 5 години на ремонтни, укрепителни и реставрационни дейности историческият Монастир на Панагия Сумела край Трапезунд в Понт (Турция) ще отвори за обществеността във вторник на 28 юли 2020, в присъствието на турския министър на културата и на туризма г-н Мехмет Нури Ерсой.

Монастирът остана затворен за 5 години заради горепосочените дейности по украпване на сградата, която е изграден и издълбан в скалата на височина 1200 м. Монастирът е създаден от император Теодосий през 386 г. сл. Хр. Неговото отваряне беше отлагано на няколко пъти като последно беше заявено, че това ще стане в края на месец юли т.г.

Освен огромната му религиозна и историческа стойност, този Монастир представлява известна забележителност за посетителите и туристите на целия район около Трапезунд.

В същото време, утре ще бъде отворена за посетитители и Храмът на Света София в Трапезунд, която беше превърната в джамия преди седем (7) години, след две години на реставрационни дейности, по информация на Τα Νέα.

Изведнъж, и двата обекта вече са готови за посетители, при положение, че години наред се отлагаше официалното им откриване, поради какви ли не безумни причини.

Сега след превръщането на Символа на Православието Храмът на Света София в Константинопол, с отварянето на православния Храм в Трапезунд превърнат в джамия и Монастира, от който Турция ще печели пари, турските власти се опитват да хвърлят прах в очите на християните в Турция и на тези по целия свят… И Монастирът на Панагия Сумела е собственост на Вселенската Патриаршия и Храмът на Света София в Трапезунт, както и хилядите Храмове, Параклиси и Монастири в Турция, превърнати в джамии или в музаи… Но Турската държава в нарушение на всички международни договори не ѝ позволява да влезе във владение, съответно да стопанисва своята собственост. Такъв тормоз и унижение, дори и в Османската империя не е имало, какъвто Турция осъществява върху християнките и нетурските малцинства, но най-вече върху православните християни и Майката Църква, която живее в мъченичество още от 1453 г., както подчерта и заяви Черногорско-Приморският Митрополит г-н Амфилохий.

В същото време, Митрополити от някои поместни Църкви в орбитата на московските безбожници обвиняват Майката Църква във всички беди по света, без дори и да са се опитали поне с молитва, ако не с международен натиск да ѝ помогнат да си върне Храмовете, които са нейна собственост. Не им стига това, но и тайно, но не от Бога заговорничат зад гърба ѝ изразявайки по този начин и „своята благодарност“, че са получили своята автокефалия от нея и че дължат своето съществуване само и единствено на Вселенската Патриаршия. Но нека да не е радват много на нещанието на Майката Църква… Козовете са в ръцете на Майката Църква, а не в ръцете на някои от нейните неблагодарни дъщери. А този, който последен се смее, най-добре се смее… И който прави капани сам пада в тях!

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal