Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Полуавтономна Православна Църква на Крит » Многоархиерейско Съслужение в Патриаршеския и Ставропигиален Монастир на Света Троица Дзангаролон | СНИМКИ, VIDEO & AUDIO

Многоархиерейско Съслужение в Патриаршеския и Ставропигиален Монастир на Света Троица Дзангаролон | СНИМКИ, VIDEO & AUDIO

Преосвещеният Дорилейски Епископ г-н Дамаскин – Игумен на Свещената Обител на Света Троица Дзангаролон получи хиляди съболезнователни адреси по случай 40 дена от успението на неговия баща по плът г-н Теохарис Леонакис


In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Изминаха 40 дена от деня, когато блаженият Теохарис Лионакис отпътува към небесата, по плът многообичан баща и подкрепа на Преосвещения Дорилейски Епископ, Протосингел на Свещената Митрополия на Кидония и Апокоронос и Игумен на Свещената Обител на Света Троица Дзангаролон г-н Дамаскин (Лионакис).

Стотици бяха вярващите християни, които присъстваха в подкрепа на Преосвещения Дорилейски Епископ г-н Дамаскин и неговото семейство по плът в събота вечерта, когато беше отслужена Празничната Вечерня в Свещения Храм на Свети Димитрий от Високопреосвещения Митрополит на Трики и Стаги г-н Хрисостом (Еладската Църква) с молитвеното съучастие на Епархийския Митрополит на Кидония и на Апокоронос г-н Дамаскин (Критска Архиепископия), клирици от Митрополията, както и от други Митрополии. След края на Вечернята с трогателни слова, Високопреосвещеният Митрополит на Трики и Стагон говори за блажения Теохарис, както и за болката, която преживява неговият състудент и приятел Дорилейският Епископ г-н Дамаскин. Трисагий в памет на Теохарис Лионакис отслужи Митрополитът на Кидония г-н Дамаскин.

Εσπερινός στον Πλατανιά

На 05 юли 2020 г. , в първата Неделя на месец юли Критската Църква празнува Събора на всички просияли Светии в Крит. В тяхна чест беше отслужена Полиархиерейска Силитургия (Многоархиерейско Съслужение), въглавена от Високопреосвещения Митрополит на Аркалохори, Кастели и Вианос г-н Андрей, в съслужение с Високопреосвещените Митрополити на Ретимно и Авлопотамос г-н Евгений, на Кидония и Апокоронос г-н Дамаскин, на Трики и Стаги г-н Хрисостом (Еладска Църква) и на Йерапитни и Сития г-н Кирил.

В Полиархиерейската Силитургия взеха съучастие също и множество Клирици от цяла Гърция и от чужбина, сред които беше и Игуменът на Светогорската Свещена Обител Архимандрит г-н Вартоломей. Молитветно съучастие взеха Преосвещеният Евменийски Епископ г-н Ириней, Преосвещеният Дорилейски Епископ г-н Дамаскин, Великият Архидякон на Вселенската Патриаршия отец Теодорос Меймарис, Клирици и Монашески Братства, Игумени и Игуменки.

Негово Превъзходителство министър-председателят на Гърция г-н Кириакос Мицотакис, беше представен от министъра на културата и спорта г-жа Лина Мендони. На Полиархиерейската Силитургия съучастваха също и зам.-министърът на образанованието и вероизповеданията г-н Василиос Дигалакис, депутатът от Нова Демокрация, бивш външен министър и сестра на министър-председателя на Гърция г-жа Теодора Бакояни, която е родом от Ханя, също така и редица депутати, префектът на Крит г-н Ставрос Арнаутакис, неговият заместник, началници на полицията, висши полицаи, генерали и други висши военни, управители на болници, кметове, заместник-кметове, общински съветници и съветници в Префектурата, известният криминолог г-н Сакис Кехайоглу, местни Архонти и служители, предприемачи, журналисти, приятели, роднини на опечаленото семейство и стотици вярващи.

Божието Слово проповядва след края на прочитането на Светото Евангелие Високопреосвещеният Митрополит на Йерапитни и Сития г-н Кирил.

След края на Силитургията Високопреосвещеният Митрополит на Аркалохори г-н Андрей се обърна с трогателно утешително слово.

Преосвещеният Дорилейски Епископ г-н Дамаскин с трогателни слова от празничната трапеза се обърна към всички като им благодари, че са застанали до него в това трудно изпитание в неговия живот. По-рано той благодари в Храма на Йерарсите, Клириците и на всички благочестивите Християни, които са дошли за да съучастват съмолитвено. Благодарственото слово зачете неговият брат от Монастира Архимандрит Никифор.

Τεσσαρακονθήμερο Πολιαρχιερατικό μνημόσυνο Θεοχάρους Λιονάκη

Източник: Ἱερά Μητρόπολις Κυδωνίας καὶ Αποκορῶνου

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal