Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Митрополия на Германия: Ръкоположиха в Берлин Архимандрит Емануил Сфяткос за Христуполски Епископ | СНИМКИ & VIDEO

Митрополия на Германия: Ръкоположиха в Берлин Архимандрит Емануил Сфяткос за Христуполски Епископ | СНИМКИ & VIDEO

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес на 11 юли 2020 г. отново се чества празникът на Петдесетница, понеже в Епархийската Църква на Германия (Вселенска Патриаршия) беше извършена Епископската хиротония на Преосвещения Христуполски Епископ Емануил Сфяткос. Той беше избран от Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, след доклада на Високопреосвещения Митрополит на Германия г-н Августин и честното предложение на Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей по време на заседанието на Синода на 23 юни 2020 г. в Патриаршеската Ставропигия в Шамбези, Женева, за Епископ на древнопросиялата Христуполска Епископия и Викарен Епископ на Митрополита на Германия г-н Августин.

По време на Божествената Литургия в Свещения Храм на Възнесение Господне в Берлин, където новият Епископ години наред е бил предстоятел, Германският Митрополит г-н Августин в съслужение с тримата свои Викарни Епископи: Аристийски г-н Василий, Левкийски г-н Евмений и на Арианзу г-н Вартоломей извършиха ръкоположението върху новия Епископ. Така Германският Митрополит вече има четирима Викарни Епископи, които той е разпределил на служат на различни места в Германия. Новият Епископ ще съслужи с него, както и на места, където ще бъде изпращан от своя Митрополит.

В съслужението съучастваха Протосингелът на Свещената Митрополия на Германия Архимандрит Амвросиос и Протопрезвитерът на Вселенския Престол г-н Панайотис Цумбаклис, чичо на ръкоположения Епископ, Архидяконът на Митрополита на Йоанина г-н Висарион Вакарис и Дяконът на Свещената Митрополия на Швейцария г-н Дамаскинос Касотис. Задълженията на Еклисиарх упражни Архимандритът на Вселенския Престол г-н Герасимос Франгулакис.

На богослужението присъстваха и много свещеници от Митрополията на Германия, както и клирици от другите православни диоцези в Германия, които поради наложените мерки за предотвратяване разпространението на коронавируса не им беше позволено да съслужат. Поради тази причина, в Храма се намираха освен семейството на ръкоположения Епископ и малко вярващи, с цел стриктното спазване на мерките. Останалата част от Енорията и всички останали вярващи можеха да проследят всичко на живо в интернет.

На Божествената Литургия присъства и посланикът на Гърция в Берлин г-н Теодорос Даскаролис. От своя страна, Римокатолическата Архиепископия на Берлин изпрати Викарния Епископ Матияс Хайнрих и други религиозни представители, както и представител на местната власт.

Новият Викарен Епископ ще служи всеки ден от 12 до 18 юли 2020 г. от 09:00 ч. в гореспоменатия Свещен Храм. Така ще имат възможност вярващите, които не ще могат да присъстват на хиротонията, за да го поздравят по случай новото му църковно служение. За тези Божествени Литургии е необходимо предварително да се попълне декларация за съучастие в тях.
Източник: Ἱερὰ Μητρὀπολις Γερμανίας καὶ Έξαρχίας Κεντρῶας Εὐρῶπης | Griechisch-Orthodoxie Metropolie von Deutschland καί Φῶς Φαναρίου

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal