Начало » Новини » Мнения » Митрополитът на Швеция: Решението за „Света София“ е основен признак за неуважение към Християните по целия свят

Митрополитът на Швеция: Решението за „Света София“ е основен признак за неуважение към Християните по целия свят

Изявление на Негово Високопресвещенство Митрополита на Швеция и на цяла Скандинавия г-н Клеопа

Гръцката Православна Митрополия на Швеция и на цяла Скандинавия изразява своята сериозна загриженост относно запазването на статута на „Света София“ в Константинопол – обект на световното наследство на ЮНЕСКО – след решението на Държавния съвет на Турция от 2 юли 2020 г. относно тази 1500 годишна сграда.

Решението за „Света София“ заплашва междурелигиозното сближаване и диалога в световен мащаб.

„Света София“ първоначално е построена, за да функционира като Православен Храм

Скорошното решение за превръщането на „Света София“ в джамия е основен признак за неуважение към Християните по целия свят, като то ще навреди на имиджа на Турция; то противоречи на ръководните принципи, към които Турската Република се придържа от близо век.

Като джамия „Света София“ обединява хора и култури от цял свят. Промяната на този статут несъмнено ще намали наследството на тази забележителна сграда като универсално достъпен мост, обединяващ Изтока и Запада, символизиращ мирното съвместно съществуване, взаимното разбирателство и солидарността между различните народи.

Потвърждаваме думите на Вселенския Патриарх Вартоломей и считаме за неподходящо и вредно в XXI в. „Света София“, посветена на Светата Премъдрост Божия и даваща възможност на вярващите от двете религии да се срещат и да се възхищават на нейното величие, да става причина за конфронтации и разделения.

В духа на името на „Света София“, което буквално се превежда като Света Мъдрост, ние се молим в крайна сметка да надделеят мъдростта и разумът, и „Света София“ да продължи да функционира като музей.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal