Начало » Новини » Мнения » Митрополитът на Триполи и Хора Ефрем от Антиохийската Патриаршия посети Света Гора

Митрополитът на Триполи и Хора Ефрем от Антиохийската Патриаршия посети Света Гора

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Високопреосвещеният Митрополит на Триполи и Хора (Антиохийска Патриаршия) г-н Ефрем Кириакос в събота и неделя беше на посещение и поклонение в Света Гора.

По повод своето заминаване днес от Света Гора, той посети и Свещаната Епистасия в Карея.

Митрополит Ефрем уведоми Протоепистата Старец Павлос Лавриотис, както и отците от Свещената Епистасия за положението на Антиохийската Църква и проблемите, пред които са изправени християните в Близкия Изток.

Митрополитът на Триполи обгрижва една Митрополия в Ливан с около 60 000 гръкоправославни християни, които живеят сред едно голямо множество мюсюлмани.

Митрополит Ефрем е живял като монах в Свещения Монастир на Свети Павел в Света Гора, преди да се завърне в Ливан, за да създаде Монастира на Свети Архангел Михаил в Баскида по информация на Ρομφαία.


Бел. прев:

Християните в Ливан – маронити, гръкоправославни, мелкити (гръко-католици), арменци и др. през 1932 са съставлявали между 65 и 70 % от населението. През 1985 християните намаляват до 24 %. През 2010 християните вече са 40% от населението след като една част от избягалите са се завърнали в страната. От 2010 се забелязва плавно нарастване броя на християните като техният брой през 2020 г. достига до 46 % от общото население в страната. 50% от християните в Ливан са маронити, а 20% от тях са гръкоправославни християни или 13% от общото население. Мелкитите съставляват 12,5 % от християнското население, а армено-григоряните 10% от тях.

Мюсюлманите в Ливан са 50 % от населението, от които 70% са шиити и 30% сунити. 5 % от населението в Ливан изповядват монотеистичната религия друзизъм, която до 11 в. е била секта на шиизма. От 11 в. тя има самостоятелно развитие.

Към 2020 г. населението на Ливан е колкото това на България около 6 920 000 души. Населението на Ливан постоянно нараства, а това в България постоянно намалява.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal