Начало » Новини » Мнения » Митрополитът на Патра за Света София: Варварството е идентичността на Турция

Митрополитът на Патра за Света София: Варварството е идентичността на Турция

На снимката: „Света София в Константинопол. Митрополията на всички Православни (които са навсякъде – Бел. прев.). Тук бие сърцето на Ромейството и на Православието“.

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Високопреосвещеният Митрополит на Патра г-н Хрисостом след края на Божествената Литургия в Монастира на Свети Пророк Илия (20 юли 2020) по случай неговия празник, спомена няколко слова за трагедията в Кипър, когато турските войски нахлуват през 1974 г., където разпространяват болката, смъртта и гибелта, потъпквайки всеки международен договор и всеки смисъл на правото.

„(Турските окупатори) превърнаха църквите в обори“, заяви Негово Високопреосвещенство, „разграбиха вековните съкровища, създадоха армии от бежанци и безследно изчезнали, както и много жертви.

И всичко това по снизхождението на силните на земята!

Същото става и днес със Света София, с Великата Църква на Ромейството, с паметника на световното културно наследство. Осквернява се несравнимият и неосезаемият красив Храм, мястото на любовта и на служението Богу, както и Символа на единството на народите и културите.

Пак силните на земята мълчат с лицемерие и безсрамие в изобилие за голямата катастрофа. Не могат да понесат за съжаление блясъка и сиянието на Света София, на Ромейството и на Православието.

Дълбоко съжаляваме за трудното положение, в което са изпднали и издигаме глас на протест за голямото богохулство, за голямото престъпление, което се извършва от безскрупулните и религиозно нетолератни наши съседи (турци – Бел. прев.).

След това, Негово Високопреосвещенство призова Клира и народа в петък на 24 юли 2020 г., в Храма на Свети Андрей Първозвани всички заедно да изпълним дълга си пред Бога, пред историята, пред Ромейството и пред нашата Провославна вяра.

Няма да забравим. Няма да помилваме. Ние сме готови да защитим всички светини на нашия (на)род. Това е наш дълг. Време е да поправим грешките си.

Бог да ни помага. Жив Господ Бог…! Той знае… Нека бъде благословено Името Му…

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Πατρῶν

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal