Митрополитът на Ню Джърси Евангел: Гнусният опит да се промени статутът на Света Софѝя представлява религиозно преследване и културен геноцид

In other languages: EN GR 


Изявление относно Света Софѝя

Скъпи мои братя,

За пореден път, турското правителство реши да игнорира историята и да заплаши християнското малцинство, което живее в Турция, като предложи отново на дневен ред Храмът на Света Софѝя да бъде превърнат в джамия.

Това скорошно усилие на Турция да се превърне в джамия бижуто и украшението на Православната Църква, нещо неразбираемо за нас Православните Християни, може да се опише само като един преднамерен акт на Турция, предназначен да сплаши тамошното християнско малцинство и в частност нашата Майка Църква, Вселенската Константинополска Патриаршия. Подобни стремежи очевидно показват, че турското правителство няма намерение да признае и да уважава историята на коренното гръцко население в Константинопол, чийто исторически произход се простира чак до ІV век сл. Хр., както и историята на всички православни християни. Напротив, вместо това, действията на турското правителство демонстрират желанието му да изкорени напълно нашата вяра и нашата история.

Свещената Митрополия на Ню Джърси категорично и недвусмислено осъжда изявленията и действията на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който си е поставил като основна цел да извърши този гнусен акт. Също така, ние обвиняваме и осъждаме всички усилия за превръщането на Свещения Символ на Православието – Света Софѝя в джамия.

Църквата на Света Софѝя трябва да остане църква, за което е била построена първоначално, както е била осветена и както е била използвана в продължение на повече от 900 години.

За това този преднамерен гнусен опит да се промени статутът на Света Софѝя, от първоначалния ѝ статут на православна църква в джамия, представлява ясен и очевиден опит за религиозно преследване (гонение – Бел. прев.) и културен геноцид срещу една общност, която от векове е преследвана и измъчвана от турците.

Скъпи мои братя,

Въпреки отчаяните усилия на тези хора с верска ненавист, ние силно вярваме, че Православната вяра няма да изчезне от този регион.

Майката Църква, Вселенската Константинополска Патриаршия, няма да бъде изкоренена от земята на нашите предци, въпреки многовековните опити на всяко едно правителство (съответно управление – Бел. прев.).

Нашият народ няма да бъде сплашен от множеството злонамерени заплахи, които имат за цел да изгасят нашата вяра, нашата история и нашата култура.

Вместо това, ние трябва да останем обединени като Православни Християни, и да осъдим този несправедлив опит и действия на турското правителство, което иска да превърне Света Софѝя в джамия. Същевременно, ние информираме общественото мнение, нашите общности, но и целия свят по този горещ въпрос. Ние сме длъжни да защитим нашата вяра и с гордост да прокламираме навсякъде, че Света Софѝя трябва да остане Църква, както първоначално е била построена.

Нека винаги помним думите от Светото Писание, където е казано: „И казах в сърце си: праведния и нечестивия Бог ще съди, понеже времето за всяко нещо и съдът за всяко дело е там“ (Екл. 3:17).

Нека се молим, като Праведния Господ, Който въздава „всекиму според делата му“ (Рим. 2:6) и продължава да пази и защитава Свещената Църква на Света Софѝя от всяко нападение и враждебен заговор, оставам

С отеческа любов и горещи молитви

+ Митрополит
на Ню Джърси ЕВАНГЕЛ

Източник: Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιερσέης | Holy Metropolis of New Jersey

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal